Cene turističkih aranžmana se povećavaju – krivac poskupljenje goriva

Cena taksi za gorivo do Egipta najviše poskupela, za 50 evra po osobi:

Ako niste zakazali svoje letovanje za predstojeću sezonu, onda budite spremni da to letovanje možda nećete moći ni da zakažete, Ako ste ipak zakazali, budite spremni da može doći do doplate, jer se cene taksi na avio kartama non stop menjaju.

„Što se tiče povećanja cena karata, moram da objasnim o čemu se radi. Cene avio karata zvanično ne mogu da se promene ali može da se promeni avio taksa. Ta čuvena „i ku“ taksa jeste promenljiva i tako je oduvek. Svi putnici koji potpišu ugovor o putovanju u agenciji dobijaju opšte uslove putovanja. U tim uslovima stoji da jedna taksa može da se menja i ta taksa je za gorivo. Jasno nam je svima zašto sada dolazi do povećanja, u pitanju je aktuelna situacija sa Ukrajinom i zato što su cene goriva otišle za 100 posto. Sve cene su formirane negde u decembru, kada nije bilo aktuelnih problema“, objašnjava Jasmina Popović iz agencije „Feniks Travel“.

Sve ovo dešava se zbog aktuelne situacije sa ratom u Ukrajini. Avio kompanije suočavaju se sa povećanjem cena goriva te na ovaj način pokušavaju da nadomeste razliku u cenama koje su formirane još prošle godine.

„Zbog trenutne situacije 26. maja je došlo do susreta domaće avio-kompanije, predstavnika organizatora putovanja i predstavnika „Jute“. Probali su da se dogovore okvirno koliko bi bilo uvećanje. Što je dalja destinacija to su takse sada veće. Na primer za Egipat, došlo je do uvećanja od 50 evra po karti. Tako je došlo do povećanja cena na primer za četvoročlanu porodicu koje nije malo. Nikome nije drago što se ovo dešava, taman su turistički radnici „ubacili u petu brzinu“ ali eto, dešava se objasnila sam zbog čega“, navodi Jasmina Popović iz turističke agencije „Feniks Travel“ za Podrinske.

Ono što je još sladak problem za turističke radnike ove sezone jeste nedovoljan broj aranžmana u odnosu na potražnju, tako da je velika većina aranžmana za predstojeću sezonu rasprodata.

Đ.M.

Exit mobile version