Cena maline ove godine može da bude i do 800 dinara

Malinjaci u jako lošem stanju:

Malinjaci u Srbiji nisu u dobrom stanju. Loša prošla godina i još lošiji uslovi tokom proleća ove godine dovode do toga da će prinos u i onako smanjenoj proizvodnji biti još manji. Zbog toga malinari navode da se očekuje cena od 600 do 800 dinara za crveno zlato po kilogramu.

„Situacija na terenu je jako loša. Činjenica je da je ova godina jako loše krenula, ali moram da napomenem da je i prošla godina bila nepovoljna za malinare, a situacija je takva da je bio mali prirast lastara i da su bolesti izraženije nego obično. Ovaj mraz koji je bio prisutan pre nekoliko dana je svakako uticao na kretanje lastara i na kretanje rodnih grana. Sneg koji je pao u nekim delovima zemlje je u mnogome uništio rodne grane koje su krenule, samim tim biće mnogo manje maline nego što se očekivalo, odnosno nego što malinari priželjkuju. Poskupljenje đubriva, hemije i goriva je svakako uticalo, ali naravno, to je nešto što mi možemo da korigujemo, međutim vremenski uslovi koji su bili, a mi nismo u mogućnosti da ispunimo agrotehničke mere. Nemogućnost primene biostimulatora kako bi smo joj pomogli da bolje krene je svakako nešto što će uticati na rod maline“, navodi predsednica Udruženja poljoprivrednik proizvođača Zapadne Srbije.

Mnogo parametara je uticalo na proizvodnju, kao i u ostalim granama, sve što je potrebno za malinu dok ne dođe do branja je poskupelo, i to po nekoliko puta.

„Pojavile su se informaciji o visokoj ceni, koja u suštini nije visoka ako uzmemo u obzir sve parametre poskupljenja, a na sve to poskupela je i radna snaga i osiguranje. Pojavile su se informacije da je navodno prodato trećina malina manje nego prošle godine u ovo vreme. To možda i jeste istina, ali ne zato što maline ima pa ona stoji u hladnjačama već zato što maline nema. To se sad pravi neka situacija kako bi se možda zadržala prošlogodišnja cena što je za nas katastrofa. Sa ovim poskupljenjima, to bi bilo ubitačno po malinare“, objašnjava Svetlana Cvijanović.

Malina se, prošle godine prodavala po ceni od 420 do 450 dinara za kilogram, a otkupljivači su naknadno doplatili još po 15-20 dinara što znači da su dobro zaradili na prodaji maline. Ove godine, cena bi mogla da bude duplo veća.

„Ja ne govorim nikada konkretnu cenu kojom bi mi bili zadovoljni, ono što mogu da apelujem na proizvođače jeste da u svoju proizvodnju uđu samostalno, da se ne vezuju za hladnjačare jer u suprotnom oni diktiraju cene. A ko vide da su malinari samostalni, onda tržište diktira cenu, onda će oni da se bore za svakog proizvođača“, navodi Cvijanović.

Đ. Mijailović

Exit mobile version