Čeka se odgovor kriznog štaba Vlade

Novi algoritam za retestiranje pacijenata

U Šapcu je danas jedan pacijent pozitivan na kovid- 19. U Opštoj bolnici je 38 pacijenata, evidentiran je jedan prijem i pet otpusta, saopšteno je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

U kovid ambulanti Doma zdravlja pregledano je 68 osoba, od toga je 10 prvih pregleda, 58 kontrolnih. Urađeno je 19 PCR testova, od kojih je devet pacijenata sa tegobama i 10 retestiranja. Bilo je 10 seroloških testiranja.

-Iz Veterinarskog specijalističkog instituta stigli su rezultati uzorkovani 24. avgusta i samo jedna osoba je pozitivna. Od 12 retestiranih svi su negativni, pokazao je nalaz nacionalne referentne laboratorije Batajnica. Institut za javno zdravlje obavestio nas je o promeni algoritma za retestiranje koji se primenjuje od juče. Retestiraće se samo oni pacijenti za koje lekar na osnovu kliničkih i epidemioloških indikacija proceni da je to potrebno, ukoliko pacijenti boluju od imunokompromitovanih bolesti, ako su zaposleni u zdravstvenim, školskim i predškolskim ustanovama- rekla je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Policijska uprava kontrolisala je 51 lice u izolaciji, 48 telefonskim putem i tri nenajavljeno na adresi stanovanja i nije bilo osnova za pokretanje bilo kakvog postupka. Nijedan ugostiteljski objekat nije prekršio dozvoljeno radno vreme, izvestio je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

-Napomenuo bih da smo tokom cele vanredne situacije, pa i ranije, tokom vanrednog stanja, dobijali oprečna mišljenja Zavoda, kao što je promena odluke o zatvaranju fabrike „Jazaki“ za samo nekoliko sati. Iako ne znam u kakvom je statusu vršilac dužnosti Zavoda, vidim da na društvenim mrežema razgovara sa spomenikom gospodaru Jevremu, mislim da zaista treba sačekati mišljenje rešubličkog kriznog štaba i na osnovu tih parametara doneti odluku o ukidanju vanredne situacije u Šapcu- podvukao je Vasić.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović rekao je da od Zavoda za javno zdravlje nije dobio juče traženu informaciju o ukupnom broju obolelih i njihovim kontaktima. Naveo je da ne zna da li je dr Branko Vujković kome je istekao mandat i dalje zvanično na toj funkciji.

-Uputili smo dopis ministru zdravlja dr Zlatiboru Lončaru sa pitanjem ko je odgovorno lice u  Zavodu, pošto je ta institucija jako važna sa stručne strane za sve buduće korake. Otvoreno pismo koje smo juče dobili od dr Vujkovića okarakterisali smo kao politički dokument u kome se ne postavlja nikakvo pitanje u vezi sa strukom, jer su svi takvi odgovori dati. Dobio sam pismo gospodina Manojlovića, člana Štaba ispred Zavoda, u kome traži izveštaje sa svih elektronskih sednica Štaba, a ja sam danas tražio da Zavod dostavi Štabu informaciju na osnovu kojih parametara su odlučili da zatvore fabriku „Jazaki“ i na osnovu kojih parametara su odlučili da to mišljenje promene i da ne zatvore fabriku. Takođe sam pitao da li je dr Vujković i dalje vršilac dužnosti direktora i u kom kapacitetu nastupa. Obratili smo se kriznom štabu Vlade i čekamo informaicju kako da postupamo dalje. Primenjujući mere izašli smo iz kritične situacije, iako je bio veliki pritisak da se mere popuste- podvukao je Zelenović i dodao da se nada da će do kraja sedmice da se nastavi pozitivan trend smanjenja broja obolelih i samim tim će doći do ukidanja vanredne situacije.

Gradonačelnik je podsetio da nakon toga slede izbori, ali da se time ne bavi on, već Gradska izborna komisija.

D.Dimitrijević

Exit mobile version