Čarobni lik žene

Osmomartovski dar šapčanima: Izložba slika Women

Bogata i plodonosna izlagačka delatnost članova Likovnog udruženja “Krug 10” uveličana trećom samostalnom izložbom Vesne Matić (umetničko Ves Mat). Dela posvećena ženi odišu kvalitetom, lepotom i klasičnim estetskim principima

U najavi Vesnine izložbe, “uz prepoznati talenat iz osnovne škole, ljubav i izazov belog slikarskog platna na štafelaju, mirisu uljanih boja i terpentina”, Miodrag Gašić Gale, o njenim uzorima ističe slikara Dragana Martinovića:  “Ves svoje opredeljenje za slikarski poziv označi  oduševljenim kazivanjem: Sve to majstorstvo Martinovo je fascinantno, posebno mrtva priroda i prelep kolorit…” Eto, prvi njeni radovi bili su u tom maniru, da bi kasnije sebe našla u figuraciji – pre svega ženskog akta, portreta, ikone i drugih tema nastalih po željama fanova sa društvenih mreža, u vidu pejzaža, životinja, apstrakcije…

“Zadovoljstvo je što otvaramo izložbu naše Vesne, koja je bila naš “stari” član a sada je “novi”. Izložba je posvećena vama, divne devojke i žene, i zato smo je  upriličili da bude osmomartovska. Uživaćete u njenim slikama, koje su posvećene ženi, i mi smo naročito ponosni zbog toga” – bile su reči pozdrava Svetlane Žegarac, u ime “Kruga 10”.

-Zadovoljstvo mi je  što sam ovde večeras, jer prvo uvek volim Šabac. Drugo, mnogo dragih prijatelja i kolega ovde imam, među njima i Vesnu. Vesnu znam jedno 20-25 godina, kad je bila jedna sitna mršavica od jedno 45 kila. Poslednji put sam je video na njenoj izložbi u Beogradu, gde sam i govorio. Nerado ja govorim o kolegama, ali ću sad za ovu priliku reći da se vidi jedan lep, ozbiljan napredak.

Ja sam pokušavao da je vučem na jedan proces koji ja praktikujem, proces starih majstora, ali njen temperament (ona je žena vulkan) nije joj to dozvolio. To je njoj bilo mnogo pipavo i mnogo okolo, ona hoće sad i odmah do kraja. To se vidi na njenim slikama – pojačao joj se kolorit, ozbiljniji joj je crtež, neke stvari koje su ranije bile u pozadini, sad su na pravoj meri intenziteta. I ono što ja uvek najviše pohvalim. Ima mnogo velikih profesionalaca, ali malo rade i nemaju rezultate, a onda se pojavi neko, poput Vesne, ko je amater, manijak, posvećenik, radi punom parom, i napravi samostalnu izložbu, i ide mu, ide mu život, ide mu posao, ide mu zadovoljstvo – o Vesninom radu i  izložbi rekao je naš poznati slikar Dragan Martinović Martin.

Istoričarka umetnosti Ivanka Trifunović  ukazuje da je “prva Vesna Matić ekonomski tehničar, supruga, majka…”  “Ona druga, samouka brutal artistkinja, stvara svoje slike. Noć, muzika koja opušta, i boje – njen svet. Rezultat – treća samostalna izložba. “Autoportret”, “Sedeći akt”, “Usnula muza”, “Ljubav”, “Poljubac” – temat je isti dok je svako delo autorska kreacija data za sebe. Figure žena izvedene u tehnici ulje na platnu plene elementarnošću kojoj se  kao kontrast postavljaju naglašeni atributi putenosti. Vretenasta, mišićava tela, oblikovana delimično kubistički a ipak sa jakim osećajem za volumen koji ova talentovana umetnica postiže izbalansiranom senkom osnova su čvrste, sigurne kompozicije”. Dodaje i da je “lazurni potez u suprotnosti sa pastuoznim namazom” odlika Vesninog likovnog rukopisa usvojenog od prvih godina učenja, kao i da njen “kolorit pripada jeziku tradicije”:  “Tonovi tirkizno plave i zlatno žute sa dalekim reminescencijama na vizantijske freske dominiraju u bogato toniranoj pozadini dok je ekspresivno nanet barokni kolorit prisutan u obradi centralnog motiva. Simbioza događajnosti (pozadina) i statičnosti (figura), svakodnevni rad, sati slikanja, procesi u kojima nestaje jedna a pojavljuje se druga Vesna. Ili su one iste – vredne, talentovane i plodonosne, kod kojih su čin slikanja i život, isto – borba za ženski princip, lepotu i estetiku” – zaključuje Ivanka Trifunović.

-Hvala svima na ovakvoj podršci. Hvala vam što ste došli večeras i nadam se da ćete uživati u mojim slikama, u mom trudu – mesecima i godinama unazad. Nešto je nastajalo jako brzo, nešto se rađalo neko duže vreme. Sve u svemu mislim da je ovo nešto što prosto izbija iz mene i želim da to podelim sa vama”  – bila je kratka poruka autorke izložbe na svečanom otvaranju.

Izložba Vesne Matić, posvećena ženi, u galeriji “Kruga”, u Tržnom centru “Tina”, može se pogledati do 22. marta.

Vesna Matić je rođena 1982. godine u Šapcu, gde joj je i stalno mesto boravka. Završila je Ekonomsku školu, i radi u struci. Ozbiljnija priča za bavljenje slikarstvom nastala je upoznavanjem akademskog slikara Vladimira Price 2009. godine. Primetivši šare na noktima koje je Vesna uradila iglom, ručno, predložio joj je da se bavi slikanjem… To su bili počeci… Pre “Žene”, imala je samostalne izložbe “Pružene ruke”, u Galeriji “Božidarac” u Beogradu”, i u Pivnici “Flojd” u Šapcu… Grupno je izlagala više puta u zemlji (uz Šabac, u Beogradu, Majdanpeku, Krupnju) i inostranstvu (Mađarskoj, Grčkoj, Japanu)… U Šapcu je bila član ULSŠ, i sa prekidima ULS “Krug 10”, od 2010, gde sada aktivno izlaže svoje radove.

Zabeležila: Ceca Ljubić

Fotografije: Privatna arhiva

Exit mobile version