Budi hrabra – pregledaj se!

Oktobar – mesec borbe protiv karcinoma dojke

Kako je oktobar mesec borbe protiv raka dojke, Udruženje „Žena uz ženu“ pokrenulo je karavan „Budi hrabra – pregledaj se“ koji je sedmog i osmog oktobra obišao i Šabac. U ovoj pokretnoj ordinaciji žene starosti do 45 godina mogle su da urade desetominutni ultrazvučni pregled dojke.

“Organizovali smo ove ultrazvučne preglede za dame do 45 godina, jer je njima jedino to dostupno kao pregled dojke. Starije dame mogu da idu i na mamograf. Znam kakva je situacija u Srbiji, da se dugo čeka na preglede. Mi ovim karavanom ne pružamo podršku samo ženama koje će biti pregledane, mi skrećemo pažnju i zdravstvu, da nas bude češće, da nas bude više. Da ovakvih akcija bude tokom cele godine, a ne samo u oktobru, koji je međunarodni mesec borbe sa rakom dojke”, kaže Ana Dornik iz udruženja “Žene za žene”.

U ranoj fazi bolesti nema simptoma. Ako se karcinom dojke otkrije u početnom stadijumu, procenat izlečenja je veći, zato su redovni, preventivni pregledi jednom godišnje od ključnog značaja.

“Situacija na terenu je teška. Zaista nam je srce puno kada vidimo koliki broj žena se javi na preglede, ali zbog ograničenja broja pregleda zaista budemo tužne što moramo da vratimo kući ostatak žena. U Šapcu smo dnevno pregledali oko 45 žena ii ma vrlo mali broj žena kod kojih smo primetili promene. To su uglavnom ciste, i to je dobar podatak sa terena”, navodi Ana Dornik.

Rak dojke je vodeći uzrok smrtnosti od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, a u Srbiji se svake godine otkrije preko 4.500 slučajeva karcinoma dojke, dok njih 1.700 izgubi bitku sa tom bolešću.

Exit mobile version