Broj zaraženih porastao, kod 140 Šapčana danas potvrđen kovid 19

Štab usvojio nove mere koje važe od sutra

Od 80 danas testiranih 55 pacijenata je pozitivno na kovid 19. Sa 85 od jutros, za 140 lica u Šapcu potvrđen je pozitivan nalaz na kovid 19. Zbog porasta broja obolelih, na večerašnjoj sednici Štaba za vanredne situacije usvojene su nove mere koje će stupiti na snagu sutra u šest sati ujutru.

Kako je objasnio načelnik Gradske uprave Milan Vasić, uvodi se zabrana okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru više od pet lica ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite. U javnim parkovima i na igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite. U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje maski i poštovanje fizičke distance od dva metra. Zabranjuje se organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija. Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata od sedam do 20 sati, uz obavezu da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezan razmak dva metra između stolova.

-Puna primena svih preventivnih mera odnosi se na ustanove predškolskog vaspitanja i obrazovanja. U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odlažu se okupljanja, a prijemni i drugi ispiti mogu se organizovati uz primenu svih mera lične zaštite. U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila, a ovo će podrazumevati redukcije, o čemu ćemo vas naknadno obavestiti. Zabranjuje se korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, velnes i spa centara. Česta dezinfekcija svih javnih objekata je obavezna, najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava. Napominjem da je kazna za nenošenje maski 5.000 dinara- naglasio je Vasić.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović rekao je da je veliki broj testiranih doveo do skoka u broju obolelih, ali da je situacija pod kontrolom. Komunalna policija, Policijska uprava, Zavod za javno zdravlje, epidemiološka služba i lekari u Domu zdravlja kroz dvostruki sistem pozivanja svih kontakata staviće zarazu pod kontrolu.

-U Šapcu je 39,5 posto ukupno pozitivnih prema službenoj evidenciji na današnji dan u odnosu na celu Srbiju. Podsećam da u našem gradu živi 1,6 posto ukupne populacije državljana Srbije. Pre nekoliko dana nas je Aleksandar Vučić optužio da smo izmislili vanrednu situaciju, a Srpska napredna stranka nije glasala za proglašenje vanredne situacije, stajući iza te ocene predsednika. Da li je 39,6 posto pozitivnih u ukupnoj populaciji obolelih u Srbiji dovoljan podatak ili se ova izjava može smatrati štetnom, neozbiljnom i neodgovornom  prema građanima Šapca i njihovom zdravlju? Nismo mi u Šapcu ni najbolesniji, ni najugroženiji, već smo nakon organizovane kampanje pritiska i traženja testova došli do najvećeg broja testiranih u Srbiji i to nas je dovelo do najvećeg broja pozitivnih. Mi se na razlikujemo od Srbije, nego smo se odlučili za sistematičan pristup, kako bismo ušli u organizovanu borbu da stavimo zarazu pod kontrolu. Mi u Šapcu se najbolje borimo sa koronom, kao i tokom vanrednog stanja- poručio je Zelenović.

Direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković istakla je da moramo shvatiti ozbiljnost situacije.

-Sugrađani treba da se pridržavaju saveta i propisane terapije, a članovi porodice da poštuju kućnu izolaciju, da u kući budu izolovani jedni od drugih i da ne izlaze. Cilj nam je da sačuvamo starije i hronične bolesnike, kako bismo izbegli težu kliničku sliku- podvukla je dr Stanković.

Gradonačelnik je napomenuo da je 90 testova dnevno prema dosadašnjem iskustvu 40 do 50 posto potreba u Šapcu, te da je cilj da se do četvrtka podigne kapacitet i omogući da Veterinarski specijalistički institut obavlja veći broj testiranja.

D.Dimitrijević

Exit mobile version