Broj zaraženih porastao, kod 140 Šapčana danas potvrđen kovid 19

0

Štab usvojio nove mere koje važe od sutra

Od 80 danas testiranih 55 pacijenata je pozitivno na kovid 19. Sa 85 od jutros, za 140 lica u Šapcu potvrđen je pozitivan nalaz na kovid 19. Zbog porasta broja obolelih, na večerašnjoj sednici Štaba za vanredne situacije usvojene su nove mere koje će stupiti na snagu sutra u šest sati ujutru.

Kako je objasnio načelnik Gradske uprave Milan Vasić, uvodi se zabrana okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru više od pet lica ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite. U javnim parkovima i na igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite. U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje maski i poštovanje fizičke distance od dva metra. Zabranjuje se organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija. Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata od sedam do 20 sati, uz obavezu da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezan razmak dva metra između stolova.

-Puna primena svih preventivnih mera odnosi se na ustanove predškolskog vaspitanja i obrazovanja. U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odlažu se okupljanja, a prijemni i drugi ispiti mogu se organizovati uz primenu svih mera lične zaštite. U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila, a ovo će podrazumevati redukcije, o čemu ćemo vas naknadno obavestiti. Zabranjuje se korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, velnes i spa centara. Česta dezinfekcija svih javnih objekata je obavezna, najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava. Napominjem da je kazna za nenošenje maski 5.000 dinara- naglasio je Vasić.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović rekao je da je veliki broj testiranih doveo do skoka u broju obolelih, ali da je situacija pod kontrolom. Komunalna policija, Policijska uprava, Zavod za javno zdravlje, epidemiološka služba i lekari u Domu zdravlja kroz dvostruki sistem pozivanja svih kontakata staviće zarazu pod kontrolu.

-U Šapcu je 39,5 posto ukupno pozitivnih prema službenoj evidenciji na današnji dan u odnosu na celu Srbiju. Podsećam da u našem gradu živi 1,6 posto ukupne populacije državljana Srbije. Pre nekoliko dana nas je Aleksandar Vučić optužio da smo izmislili vanrednu situaciju, a Srpska napredna stranka nije glasala za proglašenje vanredne situacije, stajući iza te ocene predsednika. Da li je 39,6 posto pozitivnih u ukupnoj populaciji obolelih u Srbiji dovoljan podatak ili se ova izjava može smatrati štetnom, neozbiljnom i neodgovornom  prema građanima Šapca i njihovom zdravlju? Nismo mi u Šapcu ni najbolesniji, ni najugroženiji, već smo nakon organizovane kampanje pritiska i traženja testova došli do najvećeg broja testiranih u Srbiji i to nas je dovelo do najvećeg broja pozitivnih. Mi se na razlikujemo od Srbije, nego smo se odlučili za sistematičan pristup, kako bismo ušli u organizovanu borbu da stavimo zarazu pod kontrolu. Mi u Šapcu se najbolje borimo sa koronom, kao i tokom vanrednog stanja- poručio je Zelenović.

Direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković istakla je da moramo shvatiti ozbiljnost situacije.

-Sugrađani treba da se pridržavaju saveta i propisane terapije, a članovi porodice da poštuju kućnu izolaciju, da u kući budu izolovani jedni od drugih i da ne izlaze. Cilj nam je da sačuvamo starije i hronične bolesnike, kako bismo izbegli težu kliničku sliku- podvukla je dr Stanković.

Gradonačelnik je napomenuo da je 90 testova dnevno prema dosadašnjem iskustvu 40 do 50 posto potreba u Šapcu, te da je cilj da se do četvrtka podigne kapacitet i omogući da Veterinarski specijalistički institut obavlja veći broj testiranja.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply