Broj hospitalizovanih nepromenjen, 65 novoobolelih

U Šapcu je zabeleženo 65 novoobolelih od kovida- 19. Uglavnom je reč o pacijentima sa lakšom kliničkom slikom, što pokazuje broj hospitalizovanih, koji je i danas 105, saopšteno je posle sastanka Štaba za vanredne situacije u utorak u Gradskoj kući.

Komandant Štaba za vanredne situacije dr Aleksandar Pajić ocenio je da mere koje je Šabac uveo daju rezultate.

-Prvi u Mačvanskom okrugu smo uveli vanrednu situaciju i mere koje smo preduzeli počinju da daju rezultate. Trenutno smo u okrugu na četvrtom mestu po broju obolelih na 100 hiljada stanovnika i taj rezultat je zadovoljavajući, iako je epidemiološka situacija i dalje vrlo nestabilna. Zabrinjavajuć je povećan broj prvih i kontrolnih pregleda u kovid ambulanti- 350. Međutim, počele su i respiratorne infekcije, pa se sugrađani i zbog toga javljaju u kovid ambulantu. Situacija u obrazovnim ustanovama u Šapcu je izuzetno dobra. Samo je polovina jednog odeljenja na onlajn nastavi i imamo još dva učenika na kućnom lečenju. U bolnici je obolelo 15, u Domu zdravlja 11 zdravstvenih radnika i u Zavodu za javno zdravlje šest zaposlenih. Nadamo se njihovom brzom oporavku- naveo je Pajić.

Šef Odeljenja sanitarne inspekcije Vladan Rašić pojasnio je uredbu o vremenu rada privrednih subjekata koja važi od danas. Do 18 sati rade: restorani, kafići, barovi, klubovi, trgovinski centri, pozorišta, bioskopi i druge ustanove kulture i kladionice. Sve ostale delatnosti (trgovinske radnje, trafike) rade do 21 sat. Od mera su izuzete apoteke, benzinske stanice, kao i ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane (sa radnim vremenom 24 sata), objasnio je Rašić.

Pajić je napomenuo da privrednici, ugostiteljski i trgovinski objekti poštuju mere, kao i obrazovne ustanove. Posebna pažnja, kako je istakao, posvećena je pojačanoj higijeni javnih površina i objekata kolektivnog stanovanja. On je apelovao još jednom na odgovornost svih građana u ponašanju kako bismo se izborili sa širenjem zaraze.

D.D.

 

 

 

Exit mobile version