Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji

Galerija Biblioteke šabačke

Izložba Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji je svečano otvorena u Galeriji Biblioteke šabačke u užem krugu poštovalaca kulture. Na otvaranju su se inspirativnim govorima o uzajamnoj borbi britanske i jugoslovenske vojske protiv fašizma, obratili Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke, Nik Ilić, pukovnik i autor izložbe i Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada.

Ova izložba donosi 140 fotografija i podeljena je u osam celina i predstavlja svedočanstvo o vremenu u kome su narodi na ovim prostorima, zajedno sa saveznicima, među kojima je bila i Velika Britanija, vodili borbu za slobodu. Dirljiva priča o zajedničkim žrtvama predstavljena je i kroz mnogobrojna dokumenta, koja obogaćuju izložbu.

Autor postavke je pukovnik Nikolas Nik Ilić, vojni ataše britanske ambasade u Srbiji, čiji se otac borio u  Drugom svetskom ratu, kao pripadnik Dinarske četničke divizije Jugoslovenske vojske. Porodični koreni su ga motivisali da na ovaj način zabeleži i sačuva od zaborava sećanja i priču o savezništvu između britanske vojske i srpskog naroda.

Ovom izložbom se pruža mogućnost mlađim naraštajima da se bolje upoznaju sa istorijom i da na taj način bolje razumeju prošlost. Svi zainteresovani posetioci moći će da pogledaju ovu izložbu u narednih mesec dana.

A. Erdevički Tomić
Exit mobile version