Bili su vrsni piloti

„PODRINSKE“ NA LICU MESTA

Jutros, oko 10.30 časova na području sela Slatina kod Šapca srušio se vojni avion “Galeb 4” tokom izvođenjа redovne letаčke obuke.

Na lice mesta došli su ministar odbrane, Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba VS general, Ljubiša Diković, i komandant vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Ranko Živak.

– Radilo se o redovnom letačkom, planskom, zadatku obuke, meteo situacija je bila povoljna, piloti su bili odlično osposobljeni – vrsni piloti, avion je bio ispravan, bio sam lično prisutan na aerodromu Batajnica kada su krenule pripreme za zadatak i kada su oni krenuli.

Po planu su poleteli, izvršavali zadatak, javili su se u odlasku preko Inđije i Šapca i posle toga smo izgubili kontakt, nakon čega smo pokrenuli operaciju traganja i spasavanja, pronašli lice mesta, obezbedili i ja sam iz svog domena formirao komisiju za ispitivanje udesa koja će da utvrdi sve okolnosti i uzroke nastanka ove teške tragedije. – izjavio je Živak.

Biografije nastradalih pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane

Potpukovnik Nenad Đure Ćulibrk rođen je 30.9.1968. godine u Virovitici. Obavljao je dužnost referenta u Odseku za vazduhoplovnu podršku Odeljenja za operativne poslove Komande RV i PVO.
Na službi u Vojsci Srbije je od 20.7.1991.godine.
Tokom vojničke karijere obavljao je niz dužnosti i više puta je nagrađivan i pohvaljivan. Potpukovnik Ćulibrk bio je nastavnik i instruktor letenja, nosilac je Zlatnog letačkog znaka.
Potpukovnik Ćulibrk je bio oženjen i ima dvoje dece.

Kapetan Dejan Anđelko Pandurović rođen je 15.4.1978. godine u Vrbasu. Na službi u Vojsci Srbije je od 2001. godine.
Obavljao je dužnost pilota, ujedno nastavnika letenja u 1. avijacijskom odeljenju 252. školsko trenažne avijacijske eskadrile u 204. vazduhoplovnoj brigadi.
Tokom karijere obavljao je više letačkih dužnosti i za svoj rad nagrađivan je i pohvaljivan.
Kapetan Pandurović je bio oženjen i otac je dvoje dece.

Ministar Đorđević nije mogao da precizira kada se očekuju rezultati istrage:

– Kao i u ranijem slučaju kada je bilo ovo u tehničko-remontnom zavodu imaćete informaciju. Znači, danas je već naredbom formirana komisija i od strane načelnika Generalštaba. I inpektorat odbrane je dobio nalog. Dobićete informaciju čim budu mene izvestili. Tužilac će svakako dobiti tu informaciju, pa će i oni pretpostavljam od nas tražiti sve što i inspekcija i inspektorat, pa ćemo mi obavestiti javnost, a posle ćete imati i kontakt sa tužilaštvom pa ćete videti šta od njih možete da dobijete od informacija. –

Isidora Kovačević

Exit mobile version