Bicilklisti u zajedničkoj vožnji kroz grad

Podršku dali gradonačelnik i ambasador Holandije

U subotu u podne u zajedničku vožnju gradskim ulicama krenuli su šabački biciklisti.  Biciklistima su se pridružili gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i ambasador Holandije u Srbiji Henk fon den Dul. Nakon vožnje gradskim ulicama u Muzeju šabačkih Jevreja održana je tribina na kojoj je ambasador Holandije predstavio primere saobraćajne infrastrukture iz svoje zemlje.


Ambasador Holandije je rekao da je biciklizam jeftin, brz i zdrav način da se vozimo po gradu.
-Šabac me podseća na holandske gradove, jer je Šabac ravan grad sa širokim ulicama, pa je veoma pogodan za vožnju biciklom i razvoj biciklizma. Nama u Holandiji je trebalo 40 godina da razvijemo nivo kulture kakav imamo sada, za Šabac mislim da ima dobre predispozicije i da je na dobrom putu da razvija biciklizam. Moj dolazak je jedan vid podrške, jer je Šabac otvoren grad, raspoložen za saradnju. Volim da dođem u ovaj transparentan grad, podvukao je ambasador Holandije u Srbiji Henk fon den Dul.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović govorio je o mogućnostima i planovima za poboljšanje biciklističke infrastrukture u Šapcu. On je pohvalio Šapčane koji se iz godine u godinu, u sve većem broju, odazivaju ovakvim akcijama i priključuju vožnjama kroz grad.
-Želimo da promovišemo biciklizam, bicikl kao prevozno sredstvo, ali i druge zdrave stilove života. Biciklisti vode računa o drugim učesnicima u saobraćaju, pa se nadamo da će i ostali vozači voditi računa o bezbednosti biciklista i pešaka. Težimo da u narednom periodu vozačima automobila obezbedimo javne garaže u koje će parkirati svoja vozila. Na taj način će biti oslobođene staže, trotoari i ulice, koji će biti dostupniji biciklistima i pešacima, rekao je Zelenović i dodao da je u planu drugačije uređenje javnog saobraćaja u gradu.
Događaj je organizovalo je šabačko Udruženje “Vozi ulice”.

Exit mobile version