BESPOTREBNA PANIKA

U potrazi za senzacijom nekoliko beogradskih medija, pod „zvučnim“ naslovima objavilo je vest o izlivanju neke, tamno plave, tečnosti u reku Savu kod Šapca. Kako to, u ovakvim slučajevima biva, „zabrujale“ su i društvene mreže.

Šta je u svemo tome što se piše tačno i ima li razloga za paniku „Podrinske“ su pokšale da saznaju na licu mesta od odgovornih lica „Eliksira-Zorka mineralnih đubriva“.

 

Nema mesta za paniku

Plava mrlja jeste pronađena, otkrili su je ribari kod „Zorkinih“ fabrika, ali nije primećeno nikakvo uginuće ribe niti postoji bilo kakva opasnost po životnu okolinu te nema mesta za zabrinutost Šapčana. Mrlja je nastala od boje koja se izlila iz kanistera koji se nalazio u krugu fabrike za proizvodnju mineralnih đubriva.

Dejan Todorović

– Nema opasnosti po okolinu ni po vodu i biljni i životinjski svet u reci Savi. U noći između petka i subote, usled loših vremenskih uslova, popustio je ventil na kanisteru u kojem se ta boja nalazila i ona je otekla u reku. To je boja koja se koristi za bojenje mineralnih đubriva i ona ne predstavlja nikakvu opasnost –  kaže Dejan Todorović, direktor kontrole kvaliteta „Eliksira-Zorka mineralnih đubriva“.

Na lice mesta odmah je izašla i nadležna inspekcija koja je sagledala trenutno stanje i naložila da se preduzmu sve moguće mere kako do ovoga više ne bi dolazilo

Nikola Belobaba

– „Eliksir – Zorka“ poseduje IPPS dozvolu za integrisano upravljanje zaštitom životne sredine. Po nalogu inspektorke, koja je odmah po prijavi izašla na lice mesta, preduzeli smo sve neophodne mere da se ovo više ne ponovi. Boja se kristi u razvojnoj laboratoriji za bojenje mineralnih đubriva, što je trenutno trend u svetu, i ta boja nije otrovna – kaže Nikola Belobaba, direktor proizvodnog sektora „Eliksira-Zorka mineralnih đubriva“.

Dakle, osim toga što je Sava postala plavlja nema mesta za zabrinutost.

 

Exit mobile version