„Banović Strahinja“ večeras u Šabačkom pozorištu

Predstava u čast nagrađenih

U čast nagrađenih, poslednje večeri festivala „Pozorišno proleće“, u ponedeljak, premijerno će u Šabačkom pozorištu biti izvedena predstava „Banović Strahinja“ u režiji Nebojše Bradića. Mihizova dramatizacija, jedna od najboljih na temu srpske epike, čitana iz ugla novog veka, rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Šabačkog pozorišta, a nakon odličnog prijema u Gračanici i Zvečanu, premijerno će je videti i šabačka publika.

Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić prihvatio je poziv reditelja da sarađuje sa Šabačkim pozorištem na projektu koji, kako je ocenio, ima ozbiljan nacionalni teatarski značaj.

-Mihizova dramatizacija „Banović Strahinje“ je naša pozorišna klasika i Bradić je ovog puta pružio savremeno čitanje te iste tradicije potpuno ga povezavši sa modernim vremenom, neposrednom istorijom. Komad je apsolutno aktuelan, biće zanimljiv, odrađen na moderan način, sa savremenim kostimima. Posebno mi je drago što smo ovu predstavu radili sa kolegama iz Šapca kao koprodukciju, mislim da je to važan korak za oba pozorišta i da je u našem teatarskom životu to jedna vrlo značajan momenat. Važan tekst u važnom trenutku, koji nije izgubio svoju aktuelnost i ima mogućnost i dan- danas da postavi i otvori mnoga pitanja. To je mnogo šire od toga, nije samo otvaranje pitanja u vezi sa kosovskom mitologijom, jedna zaista univerzalna i velika tema i novo čitanje drame koje je Bradić ponudio na upečatljiv, sažet i jasan način- istakao je Radonjić.

Kako je objasnio reditelj, od trenutka dogovora do same premijere prošlo je nešto više od dva meseca, što je za pozorišne prilike u Srbiji, a i šire, podvig. Uz dobru energiju i posvećenost kolega, rezultat nije izostao. Predstava ima video sloj, u okviru kojeg se emituje dokumentarni materijal, montiran tako što su korišćeni prizori iz bombardovanja Srbije i Kosova ’99 godine, kao i Sirije. Dešava se u jednom prostoru, glumci nose savremene kostime, u njima se osećaju dobro i vode konverzaciju i to je, veruje, bliže Mihizovoj ideji. Uoči svakog velikog rata je otmica žene, a Bradić smatra da je to jedna od najboljih drama napisanih na temu srpske epike i klasičnih dela srpske dramske književnosti u predstavi pročitana iz ugla novog veka.

-Taj ugao podrazumeva nekoliko važnih nivoa. Jedan je način na koji se ova drama, koja se bavi važnim istorijskim događajem, uklapa u savremenu istoriju, vreme ratova, prevrata, velikih sudara između država, kakav je u Mihizovom predlošku bio i sam Kosovski boj. Druga linija je medijska manipulacija, uloga medija u formiranju politika, korišćenje nacija, vera i svih onih ideologija u nekom trenutnom, dnevnom cilju. To nam je, nažalost, veoma  poznato i mislim da je Mihiz tu bio rodonačelnik takve društvene kritike koja ima elemente satire. Treća, verovatno za publiku najvažnija, je sama priča Banović Strahinje. Ona nastaje na osnovu jedne od najlepših pesama pretkosovsko- kosovskog ciklusa u kojem svi znamo da Banović Strahinja prašta svojoj ženi nešto što je u tom trenutku bilo neoprostivo. Međutim, činjenica je da on u stvari ne prašta, on joj samo spašava život, na svoj način ovu temu čini još zanimljivijom, aktuelnijom, možda i savremenijom. U ovom trenutku, dolazi kao drama koja nije oštećena vremenom, savremeni tekst koji možemo tretirati jako živo i u tom smislu smatram da će uspostaviti punu komunikaciju sa publikom- naveo je reditelj.

Težak glumački zadatak, igranje uloge pod budnim okom kamera, u TV studiju na sceni, Zoran Karajić (Jug Bogdan) je sa radošću prihvatio. Poslednjih godina, na čelu direktora, većinu predstava radio je u koprodukciji sa drugim pozorištima, te mu se ideja o saradnji dopala.

-Proizvod koji smo dobili je značajan za srpsko pozorište u ovom trenutku, po temi, pristupu, onome što smo hteli da kažemo i konačnim rezultatom toga što smo radili. Uživao sam radeći predstavu, a kolege su pokazale izuzetan nivo profesionalnosti i ozbiljan glumački talenat- istakao je Karajić.

Pored njega, uloge tumače: Nebojša Đorđević (Banović Strahinja), Milan Vasić (Vojin Jugović), Dušan Simić (Boško Jugović), Igor Damnjanović (Sluga Milutin), Milena Jakšić (Žena), Anika Grujić (Majka Jugovića).

Nakon premijere u Šapcu, predstavu će videti i beogradska publika.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version