Bajkovita igra oblika i boja na trpezi

„Moje omiljene stvari“ Ive Brkić

„Moje omiljene stvari“ naziv je samostalne izložbe Ive Brkić otvorene u subotu u galeriji Kulturnog centra Šabac u okviru manifestacije „Noć muzeja“. Mlada keramičarka završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, predsednik je keramičke sekcije Udruženja likovnih umetnika Srbije i jedan od osnivača Galerije 1250 u Beogradu.

Estetika hrane

Šapčanima se predstavila pažljivo osmišljenom postavkom, gde su porcelanske skulpture smeštene u centralni deo galerijskog prostora na postament, tako da sve podseća na trpezu koju posetioci mogu posmatrati iz svih uglova. Autorka poručuje da se trudi da postavkom „udahne život u nežive stvari“.

-Upravo ovde počinje igra bajkovito oblikovanih, porcelanskih čajnika, šolja, escajga i poslastica. Intonirane pastelne note, floralni motivi, platinast akcenti i geometrijske sheme čajnika oživljavaju hladnoću krhkog porcelana. Postavljeni na pijedestale, poput glumaca iz neke cirkuse trupe, čajnici mimikom i gestom otkrivaju osmeh, bore, stav. Upuštajući se u izuzetno uzbudljiv međusobni dijalog, insceniraju situacije u kojima se svi delimično poznajemo- objašnjava istoričarka umetnosti Jelena Vukadinović.

Interesujući se za efemernost kao takvu, autorka u svom dekoratvnom maniru pridaje pažnju i estetici hrane, čime poslastice spašava propadljivosti i eternizira ih u porcelanu, a kroz pikturalne keramičke celine, domišljato poziva i uvodi same posmatrače u međusobnu komunikaciju i kvalitetnu interakciju, podvlači Vukadinovićeva.

Kreativna i neobična

Sugrađanka Dragana Petrović, privučena najavom u medijima, najpre je svratila u galeriju Kulturnog centra na svečano otvaranje izložbe.

-Dopada mi se izložba, jer je kreativna i neobična. Zainteresovao me i Narodni muzej izložbom „Kako smo se voleli“. Od prve godine redovan sam posetilac „Noći muzeja“ i uvek bude zanimljiv program. Ove godine je ograničen na šabačke ustanove kulture, što je s jedne strane dobro, jer nam olakšava obilazak. Međutim, budući, da je ranijih godina bilo mnogo više lokacija na kojima su se održavali programi, kao svojevremeno u pešačkoj zoni, kada smo imali instalacije, trebalo je razmišljati u tom pravcu i proširiti dešavanja i na druge delove grada, čak i Letnjikovac. Na taj način se manifestacija otvara prema građanima  i dostupnija je čak i onima koji možda tog dana nisu planirali da je posete- smatra Petrovićeva.

Svi zainteresovani, koji nisu imali priliku da pogledaju izložbu u „Noći muzeja“, moći će da je vide do  27. maja, do kada je postavljena u galeriji Kulturnog centra.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version