Aplauz prepune pozorišne sale za mlade šabačke pijaniste

Održan koncert „Šapcu na dar“ Beogradskog Šopen festa

U okviru Podjuma mladih talenata Beogradskog Šopen festa, koncert „Šapcu na dar“ u petak su šabačkoj publici, prvi put zajedno, poklonili mladi pijanisti: Irina Brodić, Lazar Mitrović, Lazar Torbica i Momčilo Tomić. Internacionalna kulturno- obrazovna manifestacija koja populariše klasičnu muziku, predstavljajući stvaralaštvo jednog od najvećih kompozitora čovečanstva, pesnika klavira – Frederika Šopena, prvi put je organizovana u Šapcu, u saradnji sa Kulturno-umetničkim društvom „Abrašević“, koje od nedavno ima izvođačku sekciju klasične muzike. Aplauz nakon poslednje izvedene kompozicije odzvanjao je pozorišnom salom i bilo je očigledno da je šabačkoj publici bio potreban jedan ovakav kulturni događaj, te da su uživali u nastupima nagrađivanih umetnika.

Napredak vidljiv

-Moje zadovoljstvo što sam ponovo u Šapcu, gradu za koji sam emotivno vezana i u kome sam završila srednju muzičku školu, je ogromno. Na predlog Željka Torbice, predsednika Upravnog odbora Kulturno-umetničkog društva „Abrašević“, da organizujemo koncerte po gradovima, malo smo razmišljale, budući da smo u organizaciju uključene Ivana Matijević i ja, te da imamo ograničene kapacitete. U međuvremenu, shvatili smo da imamo četvoro šabačke dece koja su bila deo festivala u prethodnim godinama. Odlučili smo da ih spojimo i napravimo jedan koncert u Šapcu. „Abrašević“ je pružio logističku podršku, Muzička škola „Mihailo Vukdragović“ je ustupila klavir, a Šabačko pozorište salu. Ulaznice nismo naplaćivali, jer ovo nije profitabilna manifestacija. Bila je puna sala, deca su divno svirala, moje srce je ispunjeno – podelila je svoje utiske direktorka Beogradskog Šopen festa Milenija Reljić.

U dogovoru sa izvođačima osmišljen je program, gde je jedna obavezna kompozicija morao biti Šopen, nezaobilazna klavirska literatura u razvoju svakog mladog pijaniste.

-Želim da pohvalim koleginice Helenu Davidović i Goaru Lazić, dobro znane u našim krugovima, jer deca zaista sjajno sviraju. Lazar Torbica je bio takmičar na Šopen festu od 2012. godine, svirao je pet puta pod kapom te manifestacije, njih troje su sada studenti u klasama renomiranih profesora, godinama ih pratim i mnogo su napredovali – navela je Reljićeva.

 

Povelja Počasnog člana

Kao potvrdu dobre i uspešne saradnje predsednik Upravnog odbora KUD „Abrašević“, Željko Torbica, uručio je Povelju počasnog člana „Abraševića“ gospođi Mileniji Reljić, direktorki Šopen festa.

Početak lepe saradnje sa „Abraševićem“

Nakon koncerta, organizovano je druženje u prostorijama „Abraševića“.

MONIKA KUBIK I MILENIJA RELjIĆ

-„Abrašević“ nam je priredio izvanredan doček i zaista sam uživala u gostoprimstvu. Kulturno-umetničko društvo datira od 1905. godine i predstavlja jezgro i izvor kulture u ovom gradu, treba da opstaje, živi, širi se i u ovim teškim vremenima bude izvor gde se napajaju duša i mladi. Oduševljena sam iskrenim odnosom i pristupom organizaciji događaja, kao i interesovanjem Šapčana za koncert. Ovo je bilo eksperimentalno, rekla bih da je uspelo, da su reakcije publike vrlo pozitivne. Deca su izuzetno ushićena, ja kao suorganizator i članovi „Abraševića“. Već se rađaju ideje o nekom novom ciklusu pod možda nekim drugim nazivom, budući da u KUD-u postoji sekcija klasične muzike, što je neverovatno u današnje vreme. Idem punog srca iz Šapca, ispunjena sam pozitivnom energijom koja mi daje snagu da nastavim i nadam se da je ovo početak lepe saradnje – poručila je Reljićeva.

Beogradski Šopen fest od 2012. godine organizuje udruženje Kreartiva, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Poljske u Beogradu, uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Ustanove Predstavništva Republike Srpske u Beogradu i partnera- značajnih kulturno – obrazovnih institucija.

Dragana Dimitrijević

U studiju TV šabac
Petar Spajić i Sara Barišić, članovi KUD „Abrašević“ – pomoć u organizaciji koncerta
Exit mobile version