Andrićevi domaći likeri, džem i slatko

NEOBIČNI PROIZVODI NA BAZARU ISPRED ŠABAČKE POŠTE

Na svojevrsnoj izložbi proizvoda malih proizvođača, koja je od 15. do 17. septembra održana kao uvod u šabačke karnevalske, čivijaške i vašarske dane, pažnju posetilaca privukao je i mali „štand“ Dragana Andrića. Reč je o prosvetnom radniku, rođenom u Šapcu, koji živi u Jelenči a već desetak godina je u invalidskoj penziji. Da bi osmislio penzionerske dane on se otisnuo u kulinarske vode i posvetio domaćim, zdravim proizvodima.

Svoje neobične specijalitete prvi put je predstavio prošle godine na Festivalu zimnice u Koceljevi i na toj tradiocionalnoj privredno-turističkoj manifestaciji izazvao izuzetnu pažnju. Na malom štandu izložio je tada „kreativne krastavčiće“, ukrašene izrezbarenim srcima i zvezdama, i – pod čivijaški duhovitim sloganom „Čik, probaj me još jednom“ – džem od „najljuće paprike na svetu“.

Na šabačkoj prodajnoj izložbi, svom drugom predstavljanju kupcima, Andrić je ponudio „lekovite proizvode za jačanje imuniteta“. Uz proizvođače cveća, ikona, lutkica, meda, suhomesnatih proizvoda, nakita i čajeva, izložio je svoja tri prozvoda. Na malom prodajnom prostoru, pod nazivom „Tri srca“, ukrašenom veženim peškirima i šipurcima u velikoj pletenoj korpi, ponudio je domaće likere od borovnice, višnje, maline, dunje, drena, pelena, šumskog voća, oraha, lincure, kleke, mirte, medovine i „50 trava“. Svih sedamnaest napitaka, pakovanih u staklene flašice veličine čokanjčića, proizveo je 2000, 2004, 2008, 2010, 2015 i 2018. godine. Uz vino od šipka, izložio je i džem od kajsije i ljute paprike, slatko od aronije, divlje kupine i aronije, i aronije, limuna i pomorandže.

Sa festivala zimnice u Koceljevi

„Promovišem vraćanje prirodi, lepo druženje i uživanje u ukusima, a ne napijanje“, za „Podrinske novine“ rekao je Dragan Andrić, i dodao:

– Da kao penzioner ne bih „sakupljao zjale“ okrenuo sam se prirodi i onome što imam u kući, dvorištu i u polju. Moji proizvodi su namenjeni uživanju, podizanju imuniteta i lečenju, recimo, štitne žlezde i stomaka. Sa ljubavlju i velikom upornošću sam ih pripremao, a likeri su posebno zahtevni i traže po šest meseci čekanja i rada. Tačno je da u njima ima alkohola, ali ja tvrdim da čoveka opijaju samo velike količine popijenog. Inače, recepte za svoje domaće proizvode godinama sakupljam, čuvam, primenjujem i modifikujem. Za svoj „bensedin“ rad posebnu zahvalnost dugujem svojoj porodici i komšinicama Nataši i Ljilji. Žao mi je što su kiša i hladnoća učinile da bazar u Šapcu – za mene – traje dva umesto tri dana, i da zarada svih izlagača uglavnom bude slaba.

Andrićevi likeri, džem i slatko našli su se i na ovogodišnjem Festivalu zimnice u Koceljevi, koji je održan 24. i 25. septembra. Kao i prošle godine, kupcima su predstavljeni pod okriljem Mesne zajednice Jalenča.

Ž. V.

POTPISI ispod fotografija:

Naslovna fotografija: Dragan Andrić na šabačkoj izložbi

 

Exit mobile version