Ambasador Kraljevine Danske posetio Šabac

0

Predstavljeni važni gradski projekti

Ambasador Kraljevine Danske u Srbiji Anders Kristijan Hogard posetio je u utorak Šabac. Na prijemu u Gradskoj kući predstavljeni su mu važni gradski projekti iz oblasti urbanizma- „Savapark“ i Inovacioni centar.

Razgovori o urbanom planiranju

-Evropska unija je nama najbolji partner, bolji nego što je Republika Srbija. Evropska unija nam je u prethodnih nekoliko godina dala 30 miliona dinara za razne projekte. Zato sam uvek počastvovan kada neko od ambasadora, zemlja članica EU, dođe u Šabac. Razgovaramo o urbanom planiranju, tu je glavni arhitekta Kopenhagena koji će sa nama da podeli svoja iskustva, a njihova poseta je izazvala veliku pažnju urbanista iz cele Srbije. Želimo da ovorimo prave teme i ja sam ponosan na činjenicu da je Grad Šabac mesto dijaloga u Srbiji, umesto neke najvažnije republičke institucije. Slušamo građane i njihove ideje, težimo da grad okrenemo ka reci. Nama je cilj da ozelenimo grad kroz projekat „Savapark“, a ne da, kao u Beogradu, preko projekta Beograd na vodi, zaradimo novac- istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i dodao da je predloženo da danska ambasada finansira rad gradskog urbaniste Kopenhagena, baš kao što očekuje pomoć stručnjaka iz francuske ambasade oko Šabačke tvrđave i holandske oko izgradnje kanalske mreže u „Savaparku“.

Ideja je da se pokupe najbolja iskustva i ideje iz zemalja članica EU, kako bi se grad razvio na najbolji mogući način.

Nakon prijema, usledila je vožnja bicilom kroz grad i obilazak zona novog investicionog ciklusa i urbanog razvoja do Starog grada. Ambasador Hogard je drugi put u Šapcu i, kako je rekao, impresioniran je onim što je video tokom vožnje biciklom do Save.

Razmena ideja i iskustava

-Moram da kažem da ste u mnogim stvarima ispred nas, zbog činjenice da se neke stvari u Danskoj uzimaju zdravo za gotovo. Video sam zatvorenu pijacu- „Tržnicu“, koju mi do skoro u Kopenhagenu nismo imali. Grad Šabac razmišlja u pravcu stvaranja bolje sredine za svoje građane. Želim vam da uspešno razvijete ideju da grad izađe na reku- poručio je ambasador.

Na Trgu šabačkih žrtava nekadašnji član urbanističkog tima Kopenhagena Jakob Mecen svečano je otvorio izložbu „Savremena danska arhitektura“.

-Planovi koje grad ima za budućnost, pogotovo ideja o „Savaparku“ i procesu uključivanja građana, donošenja odluka i planiranja budućnosti grada su vrlo slični načinu na koji mi radimo u Danskoj. Počastvovan sam što ću moći da dam svoje predloge iz prakse koji mogu da doprinesu razvoju vašeg grada- istakao je Mecen.

Član Gradskog veća Igor Marsenić izrazio je zadovoljstvo posetom uvaženih gostiju.

-To još jednom pokazuje da ne postoje mali ili veliki gradovi, već ljudi koji se razumeju u svojim idejama i vizijama. Da bi bile što uspešnije i da bi se implementirale, važno je da te naše ideje delimo. Imali smo vrlo zanimljiv i produktivan razgovor na temu zajedničkih iskustava u razvoju Kopenhagena i Šapca- objasnio je Marsenić.

Gradonačelnik je na kraju posete sa ambasadorom Kraljevine Danske prisustvovao predavanju i prezentaciji koje je za zainteresovane ubraniste iz cele Srbije priredio nekadašnji član urbanističkog tima Kopenhagena Jakob Mecen u Muzeju šabačkih Jevreja.

D.Dimitrijević

 

Facebook komentari

Leave A Reply