Ambasador Kanade u Srbiji posetio Šabac

img_9235_resize

Ambasador Kanade u Srbiji Filip Penington posetio je danas Šabac i razgovarao sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem o mogućnostima saradnje. Na sastanku u Gradskoj upravi, kome su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović i direktorka Odeljenja za ekonomske odnose u Ambasadi Kanade Đurđa Ćeramilac, direktor  Direkcije za puteve grada Šapca Miodrag Fiipović održao je prezentaciju projekta autoputa Ruma- Šabac, dok je Mirjana Mecić iz Gradske uprave grada Šapca (Kancelarija za lokalno ekonomski razvoj) predstavila proceduru za koncesiju. Budući da je Grad Šabac sa kanadskom kompanijom „Emta Infrastracture” 11. marta potpisao Memorandum o razumevanju za izgradnju autoputa, ambasador je izrazio nadu da će ovaj projekat biti realizovan.

On se zahvalio na ukazanom gostoprimstvu i mogućnostima da se upozna sa istorijatom i kulturnom ponudom Šapca.

-Radujem se mogućnostima koje ovaj grad pruža i nastavku saradnje sa njegovim rukovodstvom. Razgovori su bili dobri i uverio sam se u brojne potencijale Šapca koji mogu biti osnova saradnje sa Kanadom- rekao je Penington i dodao da postoji velika mogućnost za implementaciju projekta autoputa.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović rekao je da je sastanak sa ambasadorom osnova buduće ekonomske saradnje putem koje će Šabac razviti svoje potencijale, podsetivši da grad već poseduje sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju.

-Nadam se konkretizaciji potpisanog memoranduma sa kanadskom kompanijom „Emta Infrastructure“. Očekujem da uđemo u zajedničku proceduru pred nadležnim telima Vlade Srbije i napredujemo u skladu sa zakonskim okvirima. Imao sam priliku da ambasadoru predstavim i poljoprivredne potencijale, planove za izgradnju luke, kao i poseban program za podršku kompanijama, posebno onim koje bi želele da investiraju u razvoj informacionih tehnologija- naveo je Zelenović.

On je dodao da realizacija projekta autoput pruža šansu da se ovaj kraj zapadne Srbije razvije. Imajući u vidu da putem Ruma- Šabac dnevno prolazi 15 hiljada vozila, to bi donelo značajan prihod od putarine i udvostručilo vrednost industrijske zone.

-To je prilika da se ljudi zaposle, da imamo brži i jeftiniji transport i prilika za one koji žele da investiraju u ovaj biznis, da dobro zarade- podvukao je Zelenović.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, ambasador Kanade u Srbiji Filip Penington video je novu stalnu postavku u Narodnom muzeju, a poseta je završena obilaskom Trga šabačkih žrtava.

D.Dimitrijević

Exit mobile version