200 godina od rođenja Anke Obrenović

Biblioteka šabačka

U ponedeljak, 21. juna 2021. godine, u 19 časova u dvorištu Biblioteke šabačke biće upriličeno veče muzike i priče o prošlim vremenima, pod nazivom Portret jedne dame u mladosti, povodom 200 godina od rođenja Anke Obrenović, prve šabačke princeze. Biblioteka šabačka ovaj važan jubilej obeležava na Svetski dan muzike i time potvrđuje da je muzika veoma važan segment kulture i društva kako za Šabac u prošlosti tako i za današnji Šabac.

Uz priču o Šapcu i Ankinom odrastanju pre dva stoleća Aleksandre Erdevički Tomić, autorke programa, nastupiće i učenici Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“. Mladi pijanisti i oktet gitara pokušaće da uz muziku devetnaestog veka prizovu vreme Ankinog detinjstva koja je među prvima u tadašnjoj Srbiji udarala u gitar i klavir.

Značaj njenog stvaralaštva nije toliko poznat u javnosti. Biblioteka šabačka je želela da uz posebno osmišljen informativni katalog, koji je nastao u saradnji sa umetničkom grupom Kombinart, uputi na sav Ankin doprinos u  razvoju ženskog obrazovanja kao i da istakne bitnost njene književno-umetničke zaostavštine.

 

Exit mobile version