07. april – Svetski dan zdravlja

Svetski dan zdravlja, 7. april, ove godine je posvećen obeležavanju 75 godina unapređenja javnog zdravlja pod sloganom „Zdravlje za sve”. Ovaj datum se obeležava kao Svetski dan zdravlja od 1948. godine, a ujedno i kao dan osnivanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Tokom proteklih 75 godina aktivnosti javnog zdravlja unapredile su zdravlje i kvalitet života velikog broja ljudi. Svetski dan zdravlja je ne samo prilika da se osvrnemo na ove uspehe, već i da ukažemo da je potrebno uložiti dodatne napore u cilju obezbeđenja zdravlja za sve.

 

Ključne poruke Svetskog dana zdravlja 2023. godine su:

 Zdravlje za sve je koncept koji teži ostvarenju prava na zdravlje kao osnovnog ljudskog prava.

 

Zašto je važna univerzalna dostupnost zdravstvenoj zaštiti?

Zdravstvena zaštita je organizovana i sveobuhvatna delatnost društva čiji je osnovni cilj ostvarenje najvišeg mogućeg nivoa očuvanja zdravlja građana. Zdravstvena zaštita obuhvata sprovođenje mera za očuvanje i unapređenje zdravlja građana, sprečavanje, suzbijanje i rano otkrivanje bolesti, povreda i drugih poremećaja zdravlja i blagovremeno i efikasno lečenje i rehabilitaciju.

U okviru društvene brige za zdravlje obezbeđuje se zdravstvena zaštita koja obuhvata:

1) očuvanje i unapređenje zdravlja, otkrivanje i suzbijanje faktora rizika za nastanak oboljenja, sticanje znanja i navika o zdravom načinu života;

2) sprečavanje, suzbijanje i rano otkrivanje bolesti;

3) pravovremenu dijagnostiku, blagovremeno lečenje, rehabilitaciju obolelih i povređenih;

4) informacije koje su stanovništvu ili pojedincu potrebne za odgovorno postupanje i za ostvarivanje prava na zdravlje.

 

 Šta svako od nas može da uradi za svoje zdravlje?

Exit mobile version