Zvanična potvrda kvaliteta zdravstvene zaštite i dobrih uslova rada

Opšta bolnica Šabac dobila akreditaciju na sedam godina

Opšta bolnica Šabac dobila je akreditaciju na sedam godina. Ova ustanova sekundarne zdravstvene zaštite prvu trogodišnju akreditaciju dobila je 2011. godine, da bi nakon pauze, u procesu reakreditacije, od Agencije za akreditaciju dobila sertifikat koji po važećoj zakonskoj regulativi predstavlja najviši nivo priznanja kvaliteta i uslova rada službi za koje postoje jasni kriterijumi vrednovanja. Tim povodom, u prostorijama Opšte bolnice, priređen je koktel kome su prisustvovali direktorka dr Zora Nikolić, direktor Agencije za akreditaciju Vladimir Arsenović, načelnici službi i članovi timova agažovani u procesu.

Dr Nikolić istakla je da je ovo veliki dan za tu zdravstvenu ustanovu, budući da je akreditacija potvrda dugogodišnjeg rada na poboljšanju infrastrukturnih i bezbednosnih uslova rada, kao i samog kvaliteta zdravstvene zaštite. Ona je zahvalila svim zaposlenima i timovima koji su doprineli značajnom uspehu.

-Napravili smo uređen sistem i kreirali jasan strateški plan za ustanovu za duži vremenski period, kojim smo definisali šta je sve neophodno da bismo zdravstvenu zaštitu podigli na viši nivo i brinuli o bezbednosti zaposlenih i pacijenata. Radimo sistematizovano, unapredili smo brojne procedure i doprinosimo boljem kvalitetu rada, što potvrđuje i ova akreditacija- istakla je dr Nikolić.

Arsenović je naglasio da je Opšta bolnica Šabac pokazala uklapanje u trend po kome ustanove koje prvi put prođu akreditaciju u procesu reakreditacije pokažu veći nivo kvaliteta. Ova ustanova pripada manjem broju ustanova sekundarne zdravstvene zaštite koje su dobile akreditaciju, čime je uspeh veći. On je objasnio da je, da bi bilo koja ustanova bila akreditovana za standarde koji se ocenjuju, neophodno da ispuni svaki kriterijum iz postojećeg standarda i potkrepi ga konkretnim dokazom. Za ovaj sertifikat bile su potrebne ujednačene ocene za sve standarde, pri čemu nijedan kriterijum koji se odnosi na bezbednost pacijenata ne sme da bude ocenjen ocenom manjom od četvorke.

-Timski rad je ključan za vas i svaku ustanovu koja želi da dobije akreditaciju. Mi smo partneri  sa zajedničkim interesom da pacijentima bude bolje, a da bismo to obezbedili, kvalitet pruženih usluga mora da bude bolji i bezbednost na prvom mestu, koja je u vašoj ustanovi u svim segmentima na visokom nivou. Važno je da ovo što ste dostigli nastavite da održavate i imate kontinuitet u radu- podvukao je Arsenović.

Koordinatorka tima za akreditaciju dr Olivera Vujadinović napomenula je da sertifikat obavezuje da svake godine dodatno dopunski rade da pokažu da su zaista zavredeli ukazano poverenje.

-Nastojaćemo da se svakodnevno usavršavamo, primenjujemo stečena znanja i dodatno unapređujemo. Zahvaljujem se svima na predanom radu i direktorki na ukazanom poverenju. Želja mi je da sertifikat bude obnavljan, a mi kao ustanova samo rastemo- poručila je dr Vujadinović.

Hirurg dr Vladimir Petrović je naveo da je akreditacija rezultat timskog rada i zahvalio svim vođama i članovima timovima na odgovornom radu, poručivši da će i ubuduće raditi po istim principima.

Dr Borisav Lukić istakao je da je rentgen služba imali na neki način lakši posao zbog precizne zakonske regulative, ali da je činjenica da su najskuplji kao dijagnostika zahtevala da opravdaju ukazano poverenje.

-Imamo dobar tim koji stoji iza svega toga i nadam se da ćemo uz novi naraštaj koji dolazi i osavremenjavanje tehnologije napraviti još veći napredak- poručio je dr Lukić.

Dr Vera Jovanović je zahvalila na ukazanoj časti što je u prvoj godini početka statusa penzionera, nako 38 godina rada, pozvana da prisustvuje svečanosti, koja je, kako je rekla, rezultat realizacije jasno zacrtanih ciljeva od pre deset godina.

Zaposleni u Opštoj bolnici Šabac nastaviće u narednom periodu sa kontinuiranom medicinskom edukacijom, kako bi pružili pacijentima kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i opravdali priznanje koje su zasluženo stekli.

D.Dimitrijević
Exit mobile version