„Zona novog optimizma“ i ovog leta u Šapcu

U organizaciji Udruženja građana „Novi optimizam“

Udruženje građana „Novi optimizam“ i ovog leta, od nedelje, 28. jula, do četvrtka, 1. avgusta, organizuje petodnevni društveno angažovani program u Šapcu, pod nazivom „Zona novog optimizma“. Predsednik Pokreta Branislav Guta Grubački, moderator tribina Milica Kravić Aksamit i direktor Radio- televizije Šabac Aleksandar Živanović, najavili su u utorak u Gradskoj kući program koji se sastoji od tribina, izložbi, projekcija filmova i pozorišnih predstava, a cilj je podsticanje debate u društvu o važnim pitanjima, o kojima nema dovoljno prostora u javnosti u Srbiji. Šabac je dobar primer kao otvoren, slobodan grad i želimo da pokažemo da kod nas nema zabranjenih tema i da tako treba da bude u celoj Srbiji, poručio je Živanović.

Aktivizam iz različitih uglova

„Karikature protiv diktature“ u nedelju od 20 sati na Trgu šabačkih žrtava postaviće pitanje gde smo godinu dana kasnije, nakon što su Koraks i Petričić otvorili svoju prvu zajedničku izložbu, upravo na tom mestu u Šapcu.

-Ideja je da tokom pet dana programa tu reč aktivizam, koja je nekad mnogo teška, objasnimo iz različitih uglova koji na prvi momenat mogu da deluju različito i da nemaju baš mnogo dodira, ali to će biti prilika da shvatimo koliko su to povezani pojmovi i koliko je za neki aktivizam bitno, s jedne strane, koliko imamo talenta i kreativnosti, što vidimo po tome kako se karikaturisti ponekad smatraju najvećim opozicionarima i ljudima koji možda imaju najviše hrabrosti da iskažu stav koji možda nije u skladu sa opšteprihvaćenim. Tu su i mediji, koji nam pomažu da dobacimo do momenta sopstvene svesti i kritike. Vrlo je važna njihova obrazovna uloga, koja se veoma često zanemaruje, zbog primarne informativne- navela je Kravić Aksamit i podsetila da, kada se govori o borbi za slobodnu misao, mora se poći od toga da li imamo uslova da preživimo i na kom nivou su prava radnika, posebno žena, u Srbiji.

Grubački je napomenuo da je to druga godina kako se u partnerstvu sa Radio- televizijom Šabac realizuje „Zona novog optimizma“.

Šabac otvoren grad

-Mi smo u Šapcu, koji je zaista otvoren grad, što i jeste poruka našeg programa, dobro prihvaćeni od početka. U saradnji sa Televizijom Šabac, koja je postala naš standardni partner u mnogim projektima, zajedničkim snagama težimo da donesemo novu vrednost u šabačko javno mnjenje. Prošle godine, uoči Šabačkog letnjeg festivala, poznatog po dugoj tradiciji, organizovali smo festival društvenog aktivizma, gde otvaramo teme o kojima u drugim gradovima sa manje liberalnom vlašću nije moguće govoriti. U Šapcu je to, ne samo moguće, već i dobrodošlo i poželjno- podvukao je Grubački.

Te teme su u vezi sa slobodom mišljenja i izražavanja, stanjem demokratije u Srbiji, slobodom medija, položajem radnika i ugroženih grupa, ravnopravnošću polova, odnosom prema kulturi. Svake večeri, od 20 sati na programu su: „Opoziciono ili nezavisno novinarstvo“ (ponedeljak), „Građanski marš (protesti u Srbiji- buđenje solidarnosti)“, „Rad i aktivizam u Srbiji danas“ i „Šabac- grad brige za kulturu“, budući da jedini u zemlji izdvaja sedam posto svog budžeta u te svrhe, o čemu će govoriti i gradonačelnik Nebojša Zelenović.

U svojevrsnoj letnjoj školi aktivizma učestvovaće brojne istaknute ličnosti iz društvenog i kulturnog života, kao što su Predrag Koraksić Koraks, Dušan Petričić, Srbijanka Turajlić, Snežana Čongradin, Dragoljub Draža Petrović, Dragoljub Bakić, Goran Marković, Teofil Pančić, Gojko Božović, Jovana Gligorijević, Milan Ćulibrk, Sofija Mandić, Nedim Sejdinović, Nela Tonković, Milena Bogavac, Slobodan Ilić i drugi.

D.Dimitrijević

Exit mobile version