Znam kako da nadmudrim protivnika

Jovana Arnautović osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu u sportskom obaranju ruke

Na Svetskom prvenstvu u sportskom obaranju ruke održanom od 26. oktobra do 4. novembra u Konstanci u Rumuniji Jovana Arnautović iz Šapca zauzela je treće mesto u kategoriji 70kg+ sub- juniori žene do 15 godina. U konkurenciji je bilo čak 53 zemlje, u kvalifikacijama je pobedila prvakinje Francuske, Grčke, Indije i Japana, a u polufinalu izgubila od prvakinje Kazahstana. Uzevši u obzir dosadašnje uspehe, smatraju je najvećim talentom Srbije u ženskoj kategoriji tog sporta.

-Bilo je pet nadmetanja, takmičila sam se sa nekoliko devojaka i prolazila dalje. Nadmeću se  gubitnik sa gubitnikom, pobednik sa pobednikom i gleda se ukupan broj pobeda. Vredno sam radila za takmičenje, naporno trenirala svaki dan, uključujući dvočasovne treninge u teretani. Mnogo mi je pomogla i Biljana Erić, osvajačica Svetskog kupa u Zagrebu, tokom četvorodnevnih priprema u Trsteniku- kaže Jovana za „Podrinske“.

Odluku da se bavi ovim naizgled netipičnim sportom za žene donela je sasvim slučajno, kada se, čuvši za takmičenje srednjih škola u martu ove godine, prijavila za učešće i osvojila prvo mesto bez ijednog dana pripreme i treninga. Do tada atletičarka, na atletskoj stazi od pete godine, Jovana saopštava roditeljima da želi da se bavi novom sportskom disciplinom, koja, umesto primarnih nogu, angažuje ruke.

-Još pre tri godine me pitala da počne da trenira sportsko obaranje ruke, ali ja prvo nisam bila za to, smatrajući da je to isključivo muški sport, te sam je uverila da je bolje da nastavi da se bavi atletikom, koja više priliči devojčicama. Kada je ostvarila uspeh na školskom takmičenju, shvatila sam da je njena želja velika i kao roditelji smo je podržali u tome. Osim što fizički jača, na ovaj način provodi vreme kvalitetno, u sportu je, što nas raduje- kaže majka Vera Perić Arnautović.

Nizali su se Jovanini uspesi redom, te je već 24. marta na Šabac strong- u osvojila prvo, 20. aprila na Državnom u Beogradu treće, a na Evropskom prvenstvu 15. maja u Grčkoj četvrto mesto. Na Kupu Srbije u Kragujevcu 22. septembra zauzela je drugo mesto, a nedavno, na Svetskom prvenstvu, bila je treća.

Nagrade su joj velika motivacija, a budući da je veliki broj njih osvojila bez pomoći trenera, sada će otvoriti svoj klub u teretani „Casper“ i očekuje da će do kraja meseca početi sa radom. Dobrodošli su svi zainteresovani, bez obzira na uzrast i pol. Dovoljno je samo da ih zanima ova neobična sportska disciplina.

-Iako od pete godine treniram atletiku, čini mi se da su ova dva sporta jednako teška za treniranje. Za sportsko nadmetanje u obaranju ruke bitna je snaga celog tela. Mene je privuklo kad sam čula za takmičenje, a uspesi i medalje koje su se nizale bile su dodatan podstrek da nastavim da treniram, a atletiku stavim u drugi plan. Treniram svakodnevno u teretani, a tata mi pomaže- objašnjava reprezentativka Srbije.

Druga je godina Ekonomske škole „Stana Milanović“ i ističe da joj je i učenje podjednako važno. Dnevni rapsored joj je gust, ali uspeva sve da stigne. Mama prepričava da je vršnjacima izazov da se nadmeću sa Jovanom, da se često šale na taj račun, ali da se niko ne usuđuje da se kladi u pobedu u tom suočavanju, baš kao što ni ona sama nije probala da vežba svoju snagu sa ćerkom. Jovana kaže da ova veština može biti primenjiva i u spornim životnim situacijama, te da može poslužiti da se odbranite u slučaju da vas neko iznenada napadne. Otkriva i tajnu svog uspeha.

„Na brzinu nadmudrim protivnika. Borba traje nekoliko sekundi, više mečeva sa različitim protivnicima. Neko može da bude krupniji, ali slabiji, kao i mršaviji, ali jači. Nema pravila,“ zaključuje uspešna sportiskinja koja, kako kaže, tek planira da nastavi da niže uspehe na predstojećim takmičenjima.

Snaga njene volje i odlučnost s kojom izgovara svoje želje uveravaju da će u tome i uspeti.

Dragana Dimitrijević

 

Exit mobile version