Zlurade spekulacije u delu medija neklonjenih bivšoj gradskoj vlasti

 Saopštenje za javnost KK “Džokej klub Šabac”

Poštovani,

molimo vas da u vašim medijima prenesete ovo saopštenje, a povodom neistinitih ili nepotpunih informacija koje su se pojavile u javnosti povodom uginuća jedne kobile i ždrebeta na šabačkom hipodromu.

Kobila In Dilajt uginula je na našem hipodromu prilikom ždrebljenja, a ne zbog nemara i neuhranjenosti, kako se zlurado spekuliše u delu medija neklonjenih bivšoj gradskoj vlasti, i to se, nažalost, dogodilo i pored napora veterinara da je održi u životu. O svemu tome postoji uredan izveštaj ordinirajućeg veterinara.

Konkretno, 10. marta ove godine u 9.30 časova, čim sam dobio obaveštenje da je ždrebljenje počelo, lično sam pozvao veterinara, koji je 20 minuta kasnije već bio na hipodromu.

Veterinar je tom prilikom konstatovao da je “pozicija ždrebeta bila takva da mu nije dozvoljavala da izađe iz porođajnih puteva u predelu karlice, pri čemu je došlo do povrede kičme i njegovog uginuća još u toku ždrebljenja”. Usled, takođe, ozbiljnih povreda u stomaku, kobila je obilno krvarila, a pokušaj da se krvarenje zaustavi nije uspeo, navedeno je, između ostalog, u izveštaju o uginuću.

Ističem, da je novo rukovodstvo “Džokej kluba Šabac” preuzelo hipodrom sredinom aprila prošle godine, ali je primopredaja pet konja u vlasništvu grada obavljena tek u januaru ove godine, pošto se čovek koji je “brinuo” o njima pozivao na rokove iz ugovora sa bivšim lokalnim vlastima.

Inače, ove životinje preostale su iz ergele od dvadesetak konja, koje je vlast Dušana Petrovića, Miloša Miloševića i Nebojše Zelenovića nabavljala u više etapa, ne precizirajući nikad jasno ni motive niti dalje namere, iako je javnost više glasno puta tražila odgovore.

A sve je počelo, kada se vlasnik surčinskog “Krmivo-produkta” Dragoljub Marković, jedan od čelnika prethodnog dosovskog režima, rešio da otarasi svoje već vremešne ergele, pa je konje preprodao gradu Šapcu…

Nažalost, posle primopredaje hipodroma nikakvu dokumentaciju o tome nismo pronašli. S obzirom da smo imali informaciju i da su početkom 2020. godine, znači pre nego što se gradska vlast promenila, neke životinje uginule, ja sam od tadašnjeg klupskog veterinara tražio da podnese izveštaj.

Dobili smo neprotokolisane, naknade potvrde o uginuću 17-godišnje kobile Alepa 25. marta 2020. i 6-godišnje kobile Duda Dubaji 16. januara 2020. godine. U oba izveštaja navedeno je da su životinje “zatečene mrtve bez klasičnih simptoma”.

Ne želim da komentarišem spekulacije da su konji, koji su bili u vlasništvu grada, i pre završavali na klanici, a da su fiktivno vođeni kao uginuli, o čemu se pričalo i među konjarima i u čaršiji.

Istina je da kobile, koje je klub preuzeo u januaru od privatnika po ugovoru, nisu bile u dobrom stanju, i da je jedna od njih, a čija se slika “vrti” po društvenim mrežama, još prilikom uvoza iz Engleske imala mišićnu insuficijenciju, koja je vremenom prešla u mišićnu distrofiju. Životinja je zbog toga mršava i teško se kreće.

Na šabačkom hipodromu u odgoju i treningu nalazi se 150 konja raznih vlasnika, ne samo iz našeg kraja i Srbije, već i više evropskih zemalja. Šabac je, bez sumnje, najveći trening centar u regionu, i zaista nema smisla bacati ljagu na rad ljudi koji se trude da to bude što kvalitetnije i masovnije.

Ja razumem političku frustraciju Nebojše Zelenovića, njegovih mentora i satelitskih medija, ali da, odgovorno to tvrdim, “lešinare” nad jednim nesrećnim slučajem, kakav je uginuće kobile i ždrebeta, to je zaista dno – dna.

U Šapcu, 21. marta 2022. god.

Predsednik UO KK “Džokej klub Šabac”

dr Aleksandar Peranović

Exit mobile version