Žene najčešće ne prijavljuju nasilje zbog uvrežene kulture neverovanja njihovim iskazima

Tokom pandemije tri puta više poziva na SOS telefonu Autonomnog ženskog centra

Najčešći razlog zbog kojeg se ne odlučuju da prijave nasilje institucijama jeste uvrežena kultura u društvu neverovanja ženama i njihovim iskazima, ističe za „Podrinske“ Jovana Markulić iz Autonomnog ženskog centra, koji se više od 20 godina bori protiv nasilja nad ženama.

-Više puta smo imale iskustva da su nam se javile žene koje su preživele neki vid nasilja (psihičko, fizičko, seksualno, ekonomsko), a da institucije to nisu prepoznale i nisu adekvatno odreagovale. To dovodi do stvaranja osećaja nesigurnosti kod žena da im neće niko verovati, iako bi institucije morale da reaguju po svakoj prijavi nasilja i procene rizik od dalje eskalacije istog- navodi Markulićeva.

Pored usluge besplatnog SOS telefona Autonomnog ženskog centra 0800 100 007, koji je dostupan svakog radnog dana od 10 do 20 sati i na koji se žene mogu javiti i ostati anonimne, postoje i individualne konsultacije, čiji je cilj da se sa ženama napravi bezbedonosni plan pre same prijave nasilja nadležnim institucijama.

-To predstavlja najbolji način da se sa ženom isplanira svaki korak, informiše, pripremi i uputi u nadležnosti institucija koje treba dalje da preuzmu rad na slučaju. Ženama koje imaju iskustvo nasilja je dostupan i naš telefon pravne pomoći, gde mogu dobiti potrebne pravne savete, ali i ukoliko postoji potreba i besplatnu uslugu pisanja različitih podnesaka, kao i zastupanje korisnica u određenim postupcima. U okviru usluga koje imamo, postoji i informisanje i podržavanje korisnica u ostvarivanju prava i usluga iz domena socijalne zaštite, odnosno informisanje korisnica na koji način mogu ostvariti svoja prava- napominje Markulićeva.

Među brojnim projektima Autonomni ženski centar realizovao je i one koji se odnose na institucionalnu podršku ženama koje su pretrpele nasilje u vreme pandemije, kao i na žrtve digitalnog nasilja.

-Žene žrtve nasilja su najviše bile pogođene pandemijom Kovid- 19, zbog nepovoljnih uslova izazvanim ekonomskom krizom koja je dodatno uticala na njihovo pitanje egzistencije, kao i činjenice da su nužno morale provoditi više vremena sa nasilnicima u svojim kućama zbog epidemioloških mera i obaveznog karantina. Od strane institucija je izostala jasna instrukcija na koji način žrtve mogu prijaviti nasilje i biti zaštićene, te smo u tom periodu na SOS telefonu beležile tri puta veći broj poziva- navodi ona.

Pojašnjava i da je sa razvojem različitih aplikacija i platformi, te učestalijom upotrebom onlajn sadražaja u redovnoj komunikaciji, digitalno nasilje postalo jedan od redovnih mehanizama za kontrolu žrtve i nastavljanje nasilja.

-I kada žrtva uspe da se fizički odvoji od nasilnika, iz iskustva u radu vidimo da se nasilje tada intenzivira, nastavlja i preko različitih društvenih mreža i aplikacija, npr. ucenjivanjem žrtve da će objaviti određene prepiske, sadržaje, privatne fotografije. Kao vid prevencije potrebna je edukacija mladih još u ranom periodu njihovog odrastanja, u osnovnoj i srednjoj školi, različite vrste radionica, tribina, ali i edukacija zaposlenih u školama, na koji način da prepoznaju i intervenišu u situacijama kada imaju saznanja o izvršenom nasilju i/ili uznemiravanju- objašnjava Markulićeva i dodaje da je razumljivo ukoliko se žrtve nisu još uvek osnažile da prijave nasilje, jer je za to potrebno vreme i podrška bliskih osoba.

Napominje da i ukoliko izostane ta vrsta podrške, uvek su na raspolaganju ženske specijalizovane organizacije koje rade na osnaživanju žena sa iskustvom nasilja, te da zatim one preduzimaju odgovorajuće mere.

-Pre same prijave nasilja institucijama, bitno je da se detaljno razradi bezbedonosni plan i uzmu u obzir aktuelne okolnosti u kojima se žena nalazi, informiše o nadležnostima institucija i načinima na koji oni mogu biti podrška- naglašava.

Na internet stranici Autonomnog ženskog centra nalaze se iskustva žena koje su pretrpele nasilje, koje mogu da posluže kao motivacija za prijavljivanje nasilnika.

-Nekada žene koje preživljavaju nasilje misle da su same u tome i da se to samo njima dešava, te zbog osećaja izolovanosti, usamljenosti i bespomoćnosti ostaju u nasilnom odnosu. Čitanje iskustva drugih žena, može biti od značaja u prepoznavanju sopstvene situacije, što dovodi do indentifikacije i stvaranju osećaja zajedništva, a ujedno i pronalaska rešenja u izlasku iz nasilja. Žene koje su preživele nasilje žele da pomognu drugim ženama i javno opišu svoje iskustvo, solidarišu se sa njima u situaciju kroz koju prolaze, upute ih u svoje načine pomoću kojih su se izborile i povratile kontrolu nad svojim životom- zaključuje Jovana Markulić.

D.Dimitrijević

Exit mobile version