Žena drvoseča

ŽENE NA SELU: Stanica Aćimović, selo Šljivova

Selo Šljivova u Rađevini, nadomak Krupnja, specifično je po više osnova, kada je reč o selima širom Srbije. Iako broji samo oko 700 stanovnika, njega čine pretežno mladi ljudi, jer u ovom selu je proteklih godina veći natalitet od mortaliteta. Drugi specifikum Šljivove je i meštanka Stanica Aćimović, majka troje dece i baka petoro unučadi, koja je široj javnosti poznata kao možda i jedina žena drvoseča u našoj zemlji. Na žalost, nedavno je ostala bez supruga i ceo teret domaćinstva i svi poslovi, pali su na njena ženska pleća. Od kada se udala 1992. godine, suprug je uputio u tajne rada u šumi i svemu je naučio. Do prošle godine, radili su zajedno, ali život je surov i Stanicin suprug je preminuo. Dve kćerke su se udale i otišle iz domaćinstva Aćimovića a  sa Stanicom u kući je ostao njen sin, koji se još uvek školuje i treba da stane sam na svoje noge. O Stanici se snimaju i dokumentarni filmovi i novinari je često posećuju u želji da javnost vidi i upozna ovo čudo od žene. U razgovoru sa njom, bez ikakvog zazora, u dahu nam govori:

„Život te natera na sve, na rad i disciplinu, bez obzira na pol. Meni ništa nije teško da radim, ali isto tako mogu da kažem da je to slučaj sa svim ženama iz našeg sela. Živim sa sinom, zbog njega radim i nema posla kog se ne bih prihvatila. Svakodnevne obaveze su velike, obaveze u štali i oko stoke. Imam svinje, umatičene jaganjce a trudim se da uskoro nabavimo i krave. To je samo mali deo dnevnih zadataka, jer moram svakodnevno da radim u našoj njivi i voćnjaku. Radni dan van kuće, traje od 6 ujutru do 21 čas, a kada dođe vreme za berbu malina i kupina, tada se ostaje i duže, dokle god imamo snage, radimo da oberemo voće. Naravno, svaku žena kada dođe iz polja u kuću, čekaju kućne obaveze, pranje veša, raspremanje i kuvanje ručka za sutradan. Na žalost, ja sam sada samohrana majka i snagu pronalazim u svojoj deci i unucima. U tom smislu, ja sam vrlo bogata žena“.

Stanicu smo pitali o samom životu na selu i da li bi država mogla da više pomaže i razume problematiku žena na selu?

Diplomatski nam je odgovorila uz smešak, da je pomoć ženama na selu potrebna i da bi ona svakako bila zahvalna, kada bi do te pomoći došlo, bez obzira od koga. Na ovu temu, Stanica kao da nije htela sa nama da razgovara, ne želeći verovatno, da se bilo kome zameri. Kako god bude, ona će i dalje raditi u svom domaćinstvu i odlaziti u šumu, po pozivu, da seče trupla, jer joj je to dodatni izvor zarade. Sedne na traktor, upregne motornu testeru i sama kreće u bitku sa drvnom kubikažom. I najiskusnije drvoseče za nju kažu, da je majstor ovog zanata.

Jesen polako stiže a drva za ogrev će nam svakako trebati. I tako svake godine i to je život Stanice iz sela Šljivova kod Krupnja, u brdovitoj i zelenoj Rađevini.

Vera Palinkaš

Projekat „Bez žena nema opstanka sela“ sufinansiran je iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

 

Exit mobile version