Želim da obrazovni sistem ne obeshrabruje mlade

Razgovor s povodom: Janja Janković

O Janji Janković „Podrinske“ su pisale kada je bila mladi ambasador EU, dok je pohađala Šabačku gimnaziju. Janja sada studira u Londonu, a na kraju prve godine studija fakultet joj je dodelio sertifikat za predstavnika svog smer, što je bio povod da ponovo sa njom razgovaramo, da čujemo njena iskustva kao ambasadorke, da saznamo kako je upisala fakultet u Londonu i o kakvom sertifikatu je reč. Na ovaj način, „Podrinske“ žele da ohrabre mlade, budu im podrška i da zabeleže za istoriju priče o uspesima ponosnih Šapčana i Šapčanki, kao što je Janja.

Uvek nasmejana, Janja kaže da je kao učenica Šabačke gimnazije odrasla okružena izuzetno talentovanim i vrednim učenicima, za koje je sigurna da su blistava budućnost srpske nauke, umetnosti, sporta, politike, pravnog sistema i ističe da je oduvek osećala kao da im se pruža nedovoljno pažnje i prilika za napredak i usavršavanje.

 

Reci nam nešto više o smeru koji studiraš, ali i ono što će mnoge, verujemo, najviše zanimati: kako si došla na ideju da studiraš u Velikoj Britaniji i kako izgleda upis na neki londonski univerzitet?

Kakvo je bilo tvoje leto posle završene srednje škole i kako je izgledala priprema za odlazak na studije u London?

 

Prva godina studija je završena, po čemu ćeš je pamtiti?

Verujemo da će prva godina u Londonu ostati u tvom sećanju i po sertifikatu koji si zasluženo dobila. Voleli bismo da našim čitaocima kažeš nešto više o sertifikatu za predstavnika smera?

 

Koja je razlika u obrazovnom sistemu u Srbiji i Velikoj Britaniji koju ti primećuješ? Šta je potrebno da bi bio uspešan student u Londonu?

 

Već do dvadesete godine uspela si mnogo toga da ostvariš, pa ne možemo da te ne pitamo: koji su sledeći ciljevi, šta je to što sledeće želiš da ostvariš?

 

Kako izgleda biti mlada ambasadorka EU? Koje su tvoje obaveze u ovom projektu?

 

Koja bi bila tvoja poruka za mlade, ali i starije koji čitaju „Podrinske“?

Isidora Kovačević

Exit mobile version