Zelenović: Srpska napredna stranka ne želi Srbiju u Evropskoj uniji

Nakon današnje sednice Odbora za spoljne poslove narodni poslanik i kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović zatražio je ostavku ministra spoljnih poslova zbog nepodnošenja izveštaja nadležnom odboru.

,,Ovo danas čemu smo prisustvovali bio je cirkus na kom su predstavnici vlasti pokazali svoje pravo lice. Ovako se ne ide u EU, ovako ne postupa država koja želi u EU. Rezolucija o uvođenju sankcija Rusiji nije mogla da dođe na dnevni red, a kamoli na sedncu Narodne skupštine’’, izjavio je Zelenović.

Dodao je i da je u septembru stigao predlog Francuskog predsednika Makrona i Nemačkog premijera Šolca, tražili su da se izvesti nadležni odbor, što po zakonu mora biti slučaj, ali je odlučeno da nema mesta raspravi i to je u međuvremenu postao predlog čitave Evropske unije, čak i država koje nisu priznale KiM, ali niti nadležni odbor niti građani Srbije znaju o čemu je reč.

,,Tražili smo informaciju šta su potpisali bivši ministar Selaković i ministar RF Lavrov u Nju Jorku tokom zasedanja skupštine UN, a dan nakon što je predsednik Putin najavio moguće korišćenje atomske bombe u Ukrajini – odbor za spoljne poslove je to odbio’’, objasnio je narodni poslanik.

Tražili su da se odbor informiše zašto predsednik skupštine Orlić nije otišao na interparlamentarni skup u Zagreb, u oktobru «Krimska platforma» i zašto nadležni odbor nije o tome obavešten, i da li mu je tako savetovao ruski ambasador Bocan-Haračenko, kako stoji u zvaničnoj zabelešci. Dobili su odgovor da je poziv stigao lično ime i da nije neophodno da se o tome obaveštavaju poslanici i članovi odbora, kao da je Orlić dobio poziv na slavu kod komšije pa da bude ličan poziv, već je to sakriveno od odbora da bi Srbija nastavila svoju igru bežanja i neodlučivanja. Epilog je da jedino Srbija, Belorusija i Rusija nisu učestvovale na ovom skupu.

,,Danas nije održana sednica odbora za spoljne poslove na kojoj se trebalo raspravljati o restriktivnim merama spram Ruske federacije povodom invazije i razaranje Ukrajine, međutim opet su izbegli raspravu. Obrazloženje je, ako verujete, to što kurir MSP pobrkao adrese i papir odneo u Vladu umesto u Skupštinu. Ovo sprdanje sa budućnošću naše zemlje prevazilazi sve granice i tome se hitno mora stati na put’’, objasnio je Zelenović.

Od javnosi, kako je nastavio kopredsednik Zajedno, kriju se sve vitalne informacije koje u ovom trenutku utiču na rešavanje aktuelne krize i oko Kosova i Metohije, ali i oko spoljno-političke pozicije zemlje. Stranka ZAJEDNO je još tokom kampanje rekla da želi da se uključi u dijalog, da da svoj doprinos u rešavanju kljunih pitanja jer postoje rešenja koja možemo ponuditi, međutim, vlast i dalje igra igru skrivanja i zabašurivanja problema, dok se obespravljeni ljudi mrznu na barikadama i dok energetska kriza i odustajanje od evropskog puta preti da bez ikakve perspektive ostavi građane Srbije, koji su već sada jedni od najsiromašnijih u Evropi.

,,Vreme je da se jasno kaže da je SNS odustala od puta u Evropsku uniju, i to zbog kurira koji nije uspeo da nađe svoj put do Skupštine’, zaključio je Zelenović.

Exit mobile version