Zelenović: moramo hitno u zelenu tranziciju

Evropa, ali i čitav svet, su danas na prekretnici – energetskoj prekretnici. Nema informativne TV emisije ili dnevnih novina koje ne govore o budućoj nestašici gasa, goriva, hrane i inflaicji, dok nam ministarka u ostavci, Zorana Mihajlović saopštava da će struja morati da poskupi jer je sistem loše vođen.

Mudre i odgovorne države su spremnije dočekale ovu energetsku krizu jer se ona mogla predvideti i jer su godinama unazad radili na svojoj energetskoj nezavisnosti.

Naravno, naša vlast je radila suprotno. Vezala nas je samo za jednog dobavljača gasa, državu Rusiju, dok je sve druge dobavljače ali i potencijalne izvore energije ciljano zanemarivala, dok je EPS destruiran neznjanjem i koruptivnim poslovima.

Neprihvatljivo je da jedna evropska država, u 21. veku, nema alternativna rešenja kada je u pitanju snabdevanje energijom, naročito u kriznim situacijama poput ove nastale ruskom agresijom na Ukrajinu, jer kao što vidimo ova zavisnost donosi i problematične geo-političke izazove.

Rešenje je u hitnoj zelenoj tranziciji. Država mora iskoristiti sve raspoložive kapacitete da postane energetski nezavisna i bogata, da uloži u raznovrsne ali zelene izvore energije koji su nam na raspolaganju, kao i domaću proizvodnju hrane, očuvanju čiste vode i prirode.

OGP Akcija i koalicija MORAMO su se i okupile oko ovih ideja i zelena tranzicija je osnova našeg političkog programa: Zelenog dogovora za Srbiju.

Godinama unazad smo upozoravali i predlagali, a sada, nudimo hitna rešenja:

 

Energija:

  1. Solarni paneli na svaki krov – dve milijarde evra su bačene u kampanju zarad kupovine glasova, a za taj novac se mogao napraviti program subvencionisanog prebacivanja domaćinstava na solarnu energiju – ovo bi umnogome smanjilo potrebu Srbije za kupovinom struje a drastično smanjilo račune tim domaćinstvima
  2. Hitna izgradnja alternativnih energetskih centrala na snagu sunca, vetra, vode, bio-masu, geotermalne izvore, po projektima koji već postoje po ugledu i uz pomoć EU fondova.
  3. Termoizolacija svake kuće i stana – uz podsticaj zamene individualnih ložišta. Na taj način, građani će trošiti manje energije, a nekretnine će vredeti više. Smanjiće se zagađenje vazduha, što je preduslov zdravog i dugog života, a građani će, uz to, plaćati manje račune.

Ove tri mere mogu da podignu privrednu aktivnost u Srbiji do te mere da naš privredni rast bude 10% godišnje.

Treba nam veliki dogovor sa Evropskom Unijom i Zapadom da bismo napravili velki zeleni zamajac privrednog razvoja.

 

Hrana i voda:

– hitne subvencije za poljoprivredu, od 200 eur po hektaru uz gorivo bez akciza i đubrivo u pola cene za poljoprivrednike. Svima obezbediti savete agronoma koji će omogućiti da se višestruko uvećaju prinosi

– plodna i ugrožena područja proglasiti za regione zdrave hrane umesto planiranih rudnika i jalovišta.

– očistiti postojeće kanale za navodnjavanje i subvencionisati gradnju novih sistema

– obezbediti pijaću vodu za Zrenjanin i čitavu Vojvodinu. Ispod Mačve i doline Jadra nalazi se basen pijaće vode, najvećeg kvaliteta. Te vode ima 4,1 tona u sekundi, čitave godine i jednostavnim projektom može se dopremiti u Vojvodinu.

Voda  je resurs budućnosti jer već sada vredi više od litijuma.

Srbija ima potencijal da postane super-sila u proizvodnji hrane i još uvek ima šansu da uhvati priključak sa razvijenim svetom i krene u zelenu tranziciju, prekine zavisnost od ruskog gasa, od uglja i energenata koji zagađuju vazduh i životnu sredinu i okrene se obnovljivim i čistim izvorima energije. Ovime bi sebi mnogostruko pomogli, ne samo obezbeđujući sebi čistu energiju, manje zagađenja i mnoga nova radna mesta, već i nezavisnu međunarodnu poziciju za dalji razvoj demokratije u našem društvu.

 

 

 

Exit mobile version