Zelenović: Jasno je da je Srpska napredna stranka donela odluku da Sandokan preuzme Šabac

Odgovor Milenku Jovanovu i SNS-u

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da je posle jučerašnje konferencije za novinare Srpske napredne stranke „sada potpuno jasno da je Srpska napredna stranka donela odluku da Milan Ostojić Sandokan preuzme Šabac“. On je danas u Gradskoj kući rekao da su „predstavnici SNS- a izneli bezočne laži, te da im je, pošto nema nikakvih drugih opcija, samo to preostalo“.

„Laž da presuda nije takva kakvom sam je predstavio“

-Kao što reče Milan Kundera u svojoj knjizi „Nepodnošljiva lakoća postojanja“, SNS-u je ostala „nepodnošljiva lakoća bezočnog laganja“. Izneti toliku količinu nestina je neverovatno. Suština je da li će Milan Ostojić Sandokan, inače osuđen za ubistvo, preuzeti naš grad i da li će Šabac od ostrva slobode i normalnosti postati carstvo organizovanog kriminala. Mogli ste na konferenciji za novinare da vidite kako izgleda političko krilo Sandokanove organizacije. On ima poltičku, kao i grupe za likvidacije, drogu i iznude i razbojništva. Očigledno je da su Šapčani u tamošnjem odboru potpuno nesposobni da bilo šta urade na pravi način, dobili su pojačanje iz Kikinde, Milenka Jovanova, odgovorili na razna pitanja, ali ne na ključno- zašto su doneli odluku da se bore da Sandokan preuzme Šabac- pitao je Zelenović.

Kako je naveo, bez stida i srama je rečeno da presuda Apelacionog suda u Novom Sadu nije takva kakvom je on predstavio.

-Ovom presudom je pravosnažno utvrđeno da sam ja nevin, a Jovanov kao pravnik bi morao da zna šta znači prezumpcija nevinosti i da je svako nevin dok se ne dokaže da je kriv. Proces koji se vodio protiv mene pune tri godine je imao osnovni cilj- da pruži dovoljno materijala i razloga da se protiv mene iznose najodvratnije i najbezočnije laži i neistine. Prvo i osnovno- nikada se protiv mene niti bio kog drugog u Šapcu nije vodio postupak za bilo kakvu krađu. Iz budžeta grada nisu nestale nikakve pare, a tek nije nestalo pet miliona evra. Iz grada Šapca niko nije uzeo niti jedan dinar i za to se nikad nije vodio nikakav postupak i to stoji u izveštaju budžetskog revizora i svim nalazima. Tužilac nije u svojoj optužnici to ni naveo, ali to nije smetalo političkom krilu Sandokanove organizacije da vodi jednu takvu gnusnu kampanju- podvukao je gradonačelnik Šapca.

„Tri godine gnusnog procesa protiv mene“

Pročitao je deo izveštaja revizora u kome se navodi da „nepravilnosti iskazane u budžetu po svojoj vrednosti, prirodi i kontekstu ne pradstavljaju značajnu nepravilnost. Ovako iskazane nepravilnosti po ekonomskoj i organizacionoj klasifikaciji nisu pričinile materijalnu štetu“.

-To je suština, ali to niste mogli da čujete ni juče, ni za tri godine gnusnog procesa koji se vodi protiv mene- istakao je on  i dodao da se došlo do toga da moraju preko suda da vode kampanju da bi preuzeli vlast tamo gde je nisu osvojili pošteno na izborima. Podsetio ja da je od 2012. do 2014. godine različitim sredstvma prinude i pritisaka u više od 30 lokalnih samouprava promenjena vlast.

-Ljudima je nuđen mito, bili su izloženi pretnjama, oni i članovi njihovih porodica, 113 ljudi je uhapšeno, od toga 32 gradonačelnika i predsednika opština, da bi promenili stranu. U Šapcu su 2014. godine bile poplave, a vojna uprava je na neverovatan način izvršila pritisak na tadašnjeg gradonačelnika Miloša Miloševića da podnese ostavku i u toj kampanji je učestvovao predsednik Aleksandar Vučić. Ipak, većina i podrška građana u Šapcu je smogla snage da umesto Miloševića ja budem izabran za gradonačelnika. Onda je usledila nova serija pritisaka, o čemu sam obavestio sva međunarodna tela, bio sam u Strazburu. Na najneverovatniji način, protivno zakonima je organizovana politička grupa na sve ove načine pokušavala da promeni izbornu volju naših sugrađana- naglasio je gradonačelnik.

„Dokaze da sam prisluškivan dostaviću javnosti kad advokati završe posao“  

Istakao je da štiteći zakone i propise ne napada državu, jer Vučić nije država. „Kada govorite o nezakonitim radnjama vlasti, time štitite svoju državu i svakog građanina u njoj. Ja sam u Strazbur išao da štitim građane i interese države, njene zakone koji se brutalno krše. Pošto nije uspela vojna uprava, pritisci, Veselin Šljivančanin koji je po šabačkim selima bezuspešno ubeđivao bivše pukovnike i oficire da prodaju „veru za večeru“, došli smo do izbora 2016. i pobedili zajedno sa koalicionim partnerima. Onda su pokušali da brutalno, preko suda, promene vlast, iskoriste tajnu službu, policiju, zloupotrebe tužalištvo. Od septembra 2017. do kraja septembra 2018. godine sam praćen i prisluškivan, stavlja mi se na teret da sam na čelu organizovane grupe koja pljačka budžet grada, otima pare, zloupotrebljava svoja prava, remeti bezbednost države time što se dogovara sa ambasadama, stranim predstavništvima, što je potpisao sudija, sprovodi tužilac, upotrebljena je BIA za to. Na šta su spremni kriminalci da bi osvojili vlast na mestu koje je slobodno i drugačije? Dokaze o tome neću iznositi u javnost, dok advokati ne završe taj veliki posao do kraja“ najavio je Zelenović.

Rekao je da ne može da veruje da neko otvori pitanje koliko šta košta, „ako imamo u vidu činjenicu da je u tom istom Beogradu jedan trg urađen za početak 15 puta skuplje, a još uvek nije završen proces utvrđivanja konačne cene“.

Nijedan grad u Srbiji nije više od Šapca uložio u infrastukturu

-Spreman sam da poslovanje Šapca uporedim sa bilo kojim drugim gradom. Jedna sijalica led rasvete u Kraljevu košta 500, u Kruševcu 700, u Leskovcu 1.052 evra, a u Šapcu 60 evra. Mogu da razumem i da oni ne znaju ko je Stanislav Vinaver, naš najveći filozof, prevodilac, poeta, pisac kome smo se odužili trgom sa njegovim imenom, jer za njih je kultura luksuz i za nju bi izdvojili 0,7 posto budžeta, dok je za nas kultura nasušna potreba i zato izdvajamo sedam posto budžeta- istakao je on i dodao da je arhitekta koja je projektovala Vinaverov trg Milena Zindović završila je Kornel univerzitet u Americi, a to su pohvalili predsednik Društva arhitekata Srbije Dragoljub Bakić, erudita i novinar Milan Vlajčić, Gojko Tešić.

Negirao je navode Jovanova da 42 šabačka sela nemaju nikakvu infrastrukturu, rekavši da to kaže čovek koji je iz Kikinde, a u njegovom komšiluku ceo Grad Zrenjanin nema vodu već decenijama.

-Taj čovek pripada stranci koja upravlja Srbijom, a pola Beograda nema kanalizaciju. Predsednik je stajao na hoklici u Borči na izlivenim fekalijama i obećavao da će stići kanalizacija. Ne postoji nijedan grad u Srbiji koji je više od Šapca uložio u infrastukturu po glavi stanovnika, koji je uspeo da preko fondova EU dobije više novca iz budžeta za velike infrastrukturne projekte, nijedan grad koji je istovremeno rešio problem čvrstog otpada sanitarnom deponijom po evropskim standardima, ima odnošenje smeća iz svih sela. Jedini smo grad koji ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje zaista radi, sistem kanalizacije svuda u gradu, plan kako da se završi u svakoj tački prigradskih naselja i ponudu za svako selo. Trajno smo rešili odbranu od poplava, imamo plan za priključenje na toplovodnu i gasovodnu mrežu. Sve se to dešava dok država duguje 30 mliona evra, a uprkos tome, prošle godine je uloženo 10 miliona evra u infrastrukturu, u gradu koji ima najmanji broj zaposlenih, a istovremeno najefikasniju upravu. Ovo je grad koji ima najveću industrijsku zonu, ne u Srbiji, nego na Balkanu i biće sedište industrijskog razvoja Srbije- zaključio je gradonačelnik Šapca.

D.Dimitrijević

Exit mobile version