Zelena off- road biciklijada u nedelju u Šapcu

Pokret za Šabac Zelenih Srbije održao je u ponedeljak konferenciju za novinare na kojoj je istaknuta višestruka korist od razvoja biciklizma na teritoriji grada Šapca. Korišćenje ovog ekonomičnog ekološkog sredstva prevoza smanjuje zagađenje okoline, gužve u saobraćaju, potrebu za parking mestima za automobile i istovremeno povoljno utiče na očuvanje ličnog zdravlja. Konferenciji su prisustvovali i Aleksandar Firaunović, predsednik Opštinskog odbora Bogatić Zelenih Srbije i Ivana Plećić, predstavnik Udruženja Evropski centar za ekologiju. Dr Pavlović je rekao da su povoljna veličina Šapca i njegov ravničarski karakter negativno kompenzovani neodgovarajućom saobraćajnom infrastrukturom koja smanjuje efikasnost korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva i smanjuje bezbednost biciklista u saobraćaju. Stoga je odlučeno da se u nedelju, 17. jula, organizuje Zelena off- road biciklijada koja će povezati lokalitet Starog grada sa tabanovačkom Šljunkarom.

-Želimo da stimulišemo građane da više koriste alternativne, pomoćne i nekategorisane puteve po obodima i okolini grada koji su manje opterećeni motornim saobraćajem. Ovom Biciklijadom želimo da pošaljemo poruku da je savremenom čoveku potreban povratak prirodi, da stimulišemo biciklizam kao jeftiniji, zdraviji i ekološki prihvatljiviji način prevoza i da postavimo temelje za budući razvoj biciklističkog turizma na ovim prostorima- istakao je dr Pavlović.

Trasa podrazumeva polazak od Starog grada pored kvantaške pijace i Silosa prema železničkom mostu i dalje nasipom pored vikend naselja na obali Save do mesta ulivanja Kočinog kanala u Savu, gde se silazi sa nasipa i uzvodno prati tok Kočinog kanala. Prelazi se preko puta za Drenovac, prolazi kroz naselje Travnice, vozi se do puta koji povezuje Tabanović i put za Drenovac i zatim drugom stranom Kočinog kanala do Šljunkare. Dužina staze je oko 12 kilometara. Povratak sa Šljunkare vodi kroz naselje Travnice i preko nasipa do Starog grada stazom dužine oko 8 kilometara. Organizatori su obezbedili pratnju servisnog vozila i asistenciju ekipe Hitne pomoći.

Zainteresovani se mogu prijaviti na fejsbuk stranicama Evropski centar za ekologiju i Zeleni Srbije Šabac, e-mail adresama eu.cen.eco@gmail.com i zelenisabac@gmail.com, kao i na broj telefona 063/437-310. Za učesnike Biciklijade nema ograničenja u pogledu godina starosti. U danima koji prethode Biciklijadi učesnici mogu besplatno proveriti pritisak u gumama, podesiti menjače, podmazati lanac i proveriti kočioni sistem u servisu bicikala TANDEM KID u Pop Lukinoj 21.

Biciklijada se organizuje u saradnji sa Evropskim centrom za ekologiju i uz podršku Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja grada Šapca.

D.Dimitrijević

Exit mobile version