Zdravstveni radnik angažovan na Institutu za onkologiju oboleo od virusa COVID- 19

Boravio u kućnoj izolaciji, kontakti evidentirani

Jedan testirani pacijent u Šapcu pozitivan je na virus COVID 19, čime je broj obolelih od početka dostigao 60, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare Gradskog štaba za vanredne situacije u dvorištu Gradske kuće.

Nema opuštanja

U pitanju je zdravstveni radnik angažovan na Institutu za onkologiju u Beogradu. Bio je u kućnoj izolaciji i transportovan je u Banju Koviljaču na oporavak.
-Njegovi kontakti su evidentirani, a nije ih bilo mnogo, budući da je zdravstveni radnik odgovorno postupao i čekao rezultate u kućnoj izolaciji- naveo je komandant Štaba Nebojša Zelenović.
Najave kraja epidemije i svetla na kraju tunela dovele su do toga da 50, umesto dosadašnjih 90 posto sugrađana, ne nosi zaštitnu opremu. Nalazimo se na polovini pandemijskog toka i samo od nas zavisi da li ćemo biti dovoljno odgovorni i posvećeni, poručio je Zelenović.

Predsednik poručuje sugrađanima da kupe maske, Grad Šabac ih deli
Svako ko nema masku može da je naruči na 345 700 ili na 364 130 da mu se donese na kućnu adresu.
-Predsednik poručuje da kupite zaštitnu masku, mi ih u Šapcu delimo besplatno i u tome je razlika- podvukao je Zelenović.

-Mi ćemo apelovati preko komunalne policije i inspekcije da nijedan sugrađanin bez maske ne može da uđe ni u jedan prodajni objekat. Istovremeno ćemo insistirati da se zaštitna sredstva koriste svuda gde je to propisano gradskim odlukama i da se te odluke poštuju, a to važi i za preduzetnike i obavezu postavljanja dezo barijera, dezinfekcije, nošenje maski i rukavica- podvukao je gradonačelnik.
Još jedno pismo poslato je premijerki Ani Brnabić i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru. Sutra ističe izolacija za sve sugrađane koji su došli iz inostranstva, ukupno njih 1.381 od početka i niko od njih nije oboleo.

Osam uzoraka poslato na testiranje

Od šest testiranih u COVID ambulanti, jedan je pozitivan. Poštovao je mere kućne izolacije i njegov transport je organizovan.
-Jutros je poslato osam uzoraka na testiranje. Treba nastaviti sa nošenjem zaštitne opreme i poštovanjem mera samoizolacije i opreza. Transportovano je 12 sugrađana sa Sajma, ostalo je još 14 pacijenata, a u Banji Koviljači se trenutno nalazi 11- objasnila je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Pohvala ruskih lekara za organizaciju šabačkog Doma zdravlja
Dom zdravlja i druge šabačke zdravstvene ustanove danas su posetili ruski lekari, koji su pohvalili pozivanje kontakata obolelih i praćenje njihovog zdravstvenog stanja prema sistemu koji je utvrdio Dom zdravlja. To je dobra praksa, koja nije obavezujuća, niti propisana, ali je važna za preventivno delovanje i planiranje sledećih koraka nadležnih, ocenio je gradonačelnik.
-Imali smo posetu ruskih lekara- jednog epidemiologa, anesteziologa, hirurga, medicinske sestre, u pratnji potpukovnika iz Beograda. U poseti našoj Opštoj bolnici, Zavodu i Domu zdravlja hteli su da vide gde se nalazi COVID ambulanta, Služba hitne medicinske pomoći i oduševili se što smo organizovali COVID parking zahvaljujući lokalnoj samoupravi i Štabu za vanredne situacije. Pohvalili su celu organizaciju, a posebno su bili oduševljeni pozivanjem kontakata sa COVID pozitivnim licima. Rekli su da je to dobra psihološka podrška, ali i važno zbog praćenja stanja pacijenta- navela je dr Stanković i dodala da su najavili ponovni dolazak za dva- tri dana, kako bi dezinfikovali COVID ambulantu i Službu hitne medicinske pomoći, jer to praktikuju i u drugim gradovima.

Institut za onkologiju u okviru dnevne bolnice ponovo prima pacijente na terapije, te će sugrađani biti ponovo testirani u COVID ambulanti, jer su im potvrde neophodne pre zakazane hemioterapije, a dovoljno je doći dva- tri dana pre zakazanog termina.
Izveštaji Zavoda za javno zdravlje i Opšte bolnice navode da nema novoobolelih zdravstvenih radnika, niti rizika da do toga dođe.

Čestitke sugrađanima za Dan grada
-Čestitam sugrađanima Dan grada Šapca, koji nismo ove godine obeležavali ni na koji način. Zaključili smo da ćemo ceremoniju odložiti za vreme kada prođe vanredno stanje i kriza u kojoj se borimo protiv korona virusa- poručio je gradonačelnik Zelenović.

Sve gradske službe ovih dana radiće pojačano da pokušaju da se vratimo u ritam da nema obolelih. Primetno je da je starijim sugrađanima prijao izlazak i komunikacija sa volonterima, koji su delili maske i pomagali im ukoliko im je to bilo potrebno. Prethodno je izvršena dezinfekcija grada, kako bi se rizik od zaraze sveo na minimum, zaključio je Zelenović.
Dragana Dimitrijević

 

 

 

Exit mobile version