Završena „Nedelja istraživača“ u Naučnom klbu Šabac

Nedelja istraživača trajala je od 26. septembra do 30. septembra a realizovana je uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke dok je tema ovogodišnje manifestacije neraskidiva veza nauke i umetnosti. U okviru nedelje održano je ukupno 16 radionica namenjenih prvenstveno osnovcima dok su deca sama imala priliku da biraju na koju radionicu žele a prva u nizu bila je radionica nazvana „Ptice kroz prizmu nauke i umetnosti” za koju je vladalo veliko interesovanje dece, napominju iz CSU.

Učesnici su se za početak upoznali sa ugroženim i isčezlim vrstama ptica na teritoriji Srbije kao što su velika droplja, beloglavi sup, orao krstaš, stepski soko…Tokom poslednje tri decenije iz Srbije je isčezlo nekoliko gnezdarica a učesnici su saznali bitne činjenice dok su se na kraju oprobali u oslikavanju porcelana modeliranog u obliku ptica različitim likovnim tehnikama kao i vajanjem od plastelina i drugih materijala.

Profesorka likovnog iz OŠ “Dositej Obradović” u Krivaji, Tanja Pavlović, istakla je da je deci bilo zabavno I da su uživali u radu.

Radionicu su realizovale Marija Matić, profesorka srpskog jezika i Tanja Pavlović, profesorka likovnog.

Pored ove, održane su i radionice kaligrafije-lepog pisanja, radionica o neobičnim građevinama I uličnoj umetnosti a potom i radionicu imena “Zvezdano nebo” inspirisanu delima umetnika Van Goga. Pored nabrojanih, deca su učestvovala I u oglednim radionicama poput one posvećene zvuku i njegovim osobinama, radionice o planetama sunčevog sistema i radionice posvećene Petrijevoj posudi te su mogli posetiti i izložbu o Milutinu Milankoviću istaknutu u Kulturnom centru tokom nedelje istraživača. Za decu naklonjenu biologiji i živom svetu priređena je radionica o mekušcima-puževima i školjkama a još jedna kulturna ustanova pridružila se promociji nauke. Ispod magnolije, simbola Biblioteke šabačke i staništa ptica grada, učesnici su se upoznali sa ugroženim vrstama ptica na teritoriji Srbije. Spoj nauke i umetnosti kao tema ovogodišnje Nedelje istraživača dao je inspiraciju da se poveže važna tema o ugroženim vrstama ptica kroz edukativno predavanje, veliki broj knjiga, drvenih eko slagalica, kreiranje raznovrsnih ukrasa a radionicu su realizovale bibliotekarke Ana Erdevički Tomić, Biljana Bogojević, Marija Stevanović i Marija Vuković.

Deca polaznici savladali su i tehniku fraktalnog crtanja koje predstavlja spoj psihologije, nauke i umetnosti a izvodi se zatvorenih očiju dok je druga grupa dece prisustvovala radionici o hemijskim reakcijama putem specijalnih efekata te je pripreman i hromatogram na hartiji uz pomoć učenika Stručne hemijske i tekstilne škole u Šapcu.

A.Giner

Exit mobile version