Zavod za javno zdravlje Šabac: nema testova za COVID-19?

Vraćali su ga tri puta kući, čak i nakon testiranja na virus COVID-19 na koji je pozitivan

Redakciji „Podrinskih“ novina obratila se porodica za čijeg člana se juče saznalo da je inficiran novim virusom COVID-19. Kako ističe snaha našeg sugrađanina, koji je prebačen u bolnicu u Beograd, prve simptome dobila je njena svekrva 24. marta, koja se obratila u svoju nadležnu ambulantu. Njena izabrana doktorka, bez pregleda, otvorila joj je bolovanje rekavši da je potrebno da se javi kad joj bude bolje kako bi zaključili bolovanje.

– Svekrva je od simptoma u početku imala jake bolove u mišićima i malaksalost. To su ti neki blaži simptomi. Svekar je dva dana kasnije, dakle 26. marta imao visoku telesnu temperaturu koja je išla do 40 stepeni. On se, takođe, obratio lekaru koji ga je uputio na Infektivno odeljenje Opšte bolnice Šabac. Tamo su mu urađeni nalazi krve slike nakon čega mu je rečeno da mu nije ništa.

Pacijent je iz bolnice vraćen kući u kojoj pored njega živi još njegova supruga, sin, snaha i dvoje dece. Temperatura nije spadala, te se sugrađanin ponovo javio i ponovo dobio isti odgovor.

– Kada je treći put otišao, kaže naša sagovornica, ispred Infektivnog odeljenja čekao je četiri i po sata, insistirajući da ga testiraju, jer kod kuće ima male dece. Tada mu je urađen snimak pluća koji je pokazao, prema rečima lekara, da nema ništa. Dobio je da pije antibiotik, na čista pluća – ne znamo zašto!? Svekar je testiran na novi virus COVID-19 tek 1. aprila, a nalaz koji je stigao 3. aprila pokazuje da je pozitivan.

I nakon testiranja koje je obavljeno 1. aprila iz bolnice je pušten kući gde je čekao rezultate, na dan kad su stigli rezultati on nije imao povišenu telesnu temperaturu. Za to vreme, svekrva naše sagovornice dobija nove simptome koji bi mogli da ukazuju da je možda i ona pozitivna na virus COVID-19 kao što su dijareja, malaksalost, ali i dalje je bez temperature.

– Kada sam juče zvala Zavod za javno zdravlje Šabac, nastavlja priču naša sagovornica, oni su mi rekli imaju tri pozitivna, od toga dva u Šapcu i jednog u Loznici. Baš juče, dva u Šapcu slučaja. Ja sam ih pitala kako to testiraju, jer tražimo da se i svekrva testira, da pošalju nekoga, jer virus je u kući već danima. Oni su mi rekli da ne mogu tek tako da testiraju. Ja pitam: pa dobro od koga se on zarazio? na šta mi odgovaraju da ne mora da znači da se od bilo koga zarazio. Ne razumem, je l’ to Šabac ima neku novu teoriju kako se širi virus, drugačiju od ostatka sveta?!

Snaha je i dalje insistirala da se test uradi i njenoj svekrvi, na šta su joj odgovarali, kako kaže, sa: „Pa videćemo“.

– Danas sam ponovo zvala, iz razloga što se svekar jutros probudio i dalje bez temperature ali sa pogoršanom kliničkom slikom sa bolovima u grudima, otežanim disanjem. Iz Zavoda za javno zdravlje rekli su mi da se obrati svom izabranom lekaru opšte prakse koji treba da reaguje. Ja kažem kako da reaguje izabrani lekar kad on danas nije u Domu zdravlja, subota je. Na kraju su mi, na pitanje kada će moći da se testira i svekrva i porodica, iz Zavoda za javno zdravlje rekli da oni nemaju testova.

Snaha kaže da je, uz, kako ističe, velike napore uspela da obezbedi da po svekra dođe Služba hitne medicinske pomoći a zatim je prevezen u Beograd.

– Ja sam zvala sve nadležne i u Beogradu, s obzirom na pogoršanje kliničke slike svekra. Hitna pomoć je došla, odvezla ga je u Opštu bolnicu Šabac gde su mu opet snimili pluća. Istog momenta je transportovan i trenutno se nalazi u Zemunskoj bolnici u Beogradu.

Porodica i dalje ne zna od koga su mogli da dobiju virus. Ukućani poštuju sve propisane mere a prilikom odlaska na preglede nosili su i maske i rukavice. Snaha, takođe, ističe da nisu nigde ni izlazili iz kuće, zbog čega i ne znaju na koji način je virus i kada mogao da uđe u njihovu kuću.

 

Isidora Kovačević

Exit mobile version