Zavod za javno zdravlje bez direktora

NAPREDNjAČKO KRŠENjE ZAKONA – PRIMENjUJE SE VOLjA I LIČNI INTERES RUKOVODSTVA I ČLANOVA STRANKE

Bahatošću, nebrigom ili sračunato da pokažu šta sve mogu, Đavo bi ga znao, ministar i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije ostavili su Zavod za javno zdravlje, važnu i značajnu ustanovu u Šapcu ali i u Mačvanskom okrugu, zakonski, bez rukovodioca. I to u trenutku kada se, zbog izbora u Šapcu, ova institucija zloupotrebljava u političke svrhe i služi za vređanje političkih protivnika a na štetu zdravlja građana.

Naime, Ministarstvo zdravlja je naprasno 19. februara ove godine donelo rešenje da se tadašnja direktorka penzioniše a na njeno mesto, za vd direktora Zavoda za javno zdravlje, postavi tek svršeni „mladi politički akademac“ Srpske napredne stranke Vujković M. Branko koji je u to vreme primao platu u Kabinetu gradonačelnika Beograda. Bilo je to veliko iznenađenje i mnogi Šapčani su se pitali zašto Ministarstvo, kad je već bilo jasno da tadašnja direktorka ispunjava uslove za redovnu penziju, nije raspisalo, u zakonskom roku, konkurs za novog direktora i stvar učinilo legalnom.

Međutim, ako se potsetimo da je mnogima već tada bilo jasno da je COVID-19 stigao u Srbiju te da se već uveliko pričalo o raspisivanju izbora a Centrala Srpske napredne stranke u Beogradu tražila je način kako da svog „mladog lidera – budućnost Srbije“ vrati u Šabac i da ga stavi na čelo GO SNS-a Šabac. Ali šabački GO SNS-a već je imao tri poverenika pa bi imenovanje četvrtog bilo suvišno. A i smešno. Takođe, ni smena direktora Opšte bolnice, radno mesto koje je tada želeo Akademac i koje ljubi srcem svim, nije, u tom trenutku, dolazila u obzir jer dr Popović uživa mnogo veći ugled od Vujković M. Branka pa bi se to negativno odrazilo na raspoloženje članstva SNS-a. Tako se, kao najbezbolnije rešenje, ukazalo „direktorsko“ mesto u Zavodu za javno zdravlje. Kako konkursa nije bilo (konkurs se, po zakonu, raspisuje 90 dana pre isteka mandata direktora) Vuković M. Branko je imenovan za vd direktora iako za to nije imao zakonom predviđene stručne kvalifikacije. Ali Centrali SNS-a u Beogradu „stručne kvlifikacije“ nisu bile bitne već spremnost Vujković M. Branka, osobe bez časti i morala, da prljavim radnjama, vređanjem, lažima i prevarama pomogne šabačkim napednjacima da dođu na vlast.

Sve što se potom desilo, a o tome sam mnogo pisao, predstavlja i ostaće zabeleženo kao sramni deo istorije Zavoda za javno zdravlje. Na „ponos i čast“ zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi koji su ćutali i nisu imali hrabrosti da se suprotstave nadolazećem vidljivom zlu. Ili su „pali“ na obećanja „slatkorečivog“ i poverovali v.d direktora da će im zaposliti decu ili dati neke veće funkcije i bolje plaćena radna mesta.

Tako „mladi lider SNS-a“ u Zavodu za javno zdravlje, „njegovoj političkoj kancelariji“ pravi izborni štab SNS-a i vrbuje ambiciozne i lakoverene osobe, sumnjivog morala, za njegov budući gradonačelniči kabinet. I mada se to događalo u vreme vanrednog stanja zaposleni u Zavodu su i dalje bili „slepi i gluvi“. Pa čak i onda kada je njihov vd direktor pokušao da sakrije da je zaražen koronavirusom.

Ali, ako se to i moglo tolerisati i trpeti, jer je „mladi lider SNS-a“ zvanično, kako – tako, obavljao finkciju vd direktora, od 21. avgusta Vujović M. Branko, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije više nema pravo da vrši tu dužnost. U članu 117. pomenutog Zakona stoji da „vršilac dužnosti direktora može biti biran na period od šest meseci i može imati samo jedan mandat“.

 

Naravno, kako stvari stoje, mi ne živimo u Republici Srbiji već u privatizovanoj zemlji koja se zove „Srpska napredna stranka“ i u kojoj zakoni Republike Srbije ne važe već se primenjuje volja i lični interes rukovodstva i članova stranke.

Tako se može protumačiti i „Stručno mišljenje“ Zavoda za javno zdravlje koje je postpisala dr Dragana Radojičić a, zamislite, „saglasnost“ dao Vujković M. Branko potpisujući se kao „VD Direktor“ iako na to nema pravo.

Zato, osnovano, postavljam pitanje ministru Lončaru i Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, ako ona još uvek postoji, da nam objasni važe li dokumenta koja potpisuje osoba koja, po zakonu, na to nema pravo.

Da posle ne bude da je Štab za vanredne situacije nezakonito ukinuo vanredno stanje jer je postupio po preporuci koju potpisuje nelegitimni vd direktor.

NIJE SVE TAKO CRNO KAKO IZGLEDA! MNOGO JE GORE!

Ivan Kovačević

 

Uskoro na našem sajtu možete pročitati:

OTVORENO PISMO BOBANU BIRMANČEVIĆU (DOKTORU)

Kako se zove država u kojoj živiš?

Exit mobile version