Zapošljavanje mladih primenom principa zelene ekonomije

Primenom principa zelene ekonomije mogao bi se zaposliti veliki broj mladih, istaknuto je na konferenciji za novinare Pokreta za Šabac Zelenih Srbije održanoj u utorak. Budući da je po nekim statistikama čak 45 posto mladih do 30. godine života nezaposleno, zelena ekonomija ima veliki potencijal za otvaranje novih radnih mesta i minimiziranje efekata ekonomske krize, dok istovremeno štiti životnu sredinu i nudi nove mogućnosti za vulnerabilne grupe u našem društvu.

-Balkanski region ima prelepa prirodna bogatstva koja uništavamo izuzetno brzo. Čak dva puta više koristimo naše resurse, nego što bi zemlja mogla da ih obnovi. Zalažemo se za eko-turizam, primarnu i sekundarnu separaciju, povećanje procenta reciklaže, kao i spajanje malih i srednjih preduzeća koja rade po principu zelene ekonomije, da bi svoja iskustva prenela na druge. Naš region ima fantastične nacionalne parkove koji takođe nisu dobro očuvani, a, primera radi, sticanje statusa nacionalnog parka omogućilo bi zapošljavanje na planini Cer- rekao je Nemanja Vidaković iz Pokreta za Šabac Zelenih Srbije i upozorio da preveliko konzumiranje fosilnih goriva zagađuje vazduh, otpad zagađuje vodne resurse, dok pesticidi i GMO uništavaju naše poljoprivredno zemljište.

Mladi zeleni političari su prisustvovali internacionalnom seminaru na temu „Zelena ekonomija“ održanom u Skoplju od 15. do 17. oktobra. Bilo je reči o ekonomskim,  ekološkim, socijalnim i problemima vezanim za životnu sredinu.

-Zelena omladina je aktivno učestvovala na svim seminarima na kojima su učili o zelenoj ekonomiji, zelenim pitanjima i kako da deluju u njihovim državama. Veoma je bitno da zelena omladina u Srbiji ide u korak sa okruženjem. Naši članovi aktivno su učestvovali u svim radionicama, a posebno su pohvaljeni prilikom učešća u pisanju Zelene deklaracije. Grad bi trebalo da bude ponosan na zelene omladince koji su veoma aktivni i više od starijih su svesni važnosti zelenih pitanja za mlade- istakla je predsednica Omladine Zelenih Srbije Miljana Radoš.

Za implementaciju principa zelene ekonomije važna je prvenstveno primena postojećih zakona i prilagođavanje postojeće pravne regulative, kao i promena nacionalnih, regionalnih i lokalnih strategija o razvoju. Promocija zelene ekonomije bi bila podržana određenim akcionim planovima i budžetskim sredstvima i stimulacijom proizvođača kroz davanje subvencija, poreskih olakšica, kredita i donacija. Zeleni Šapca će se preko svog „zelenog“ odbornika dr Dejana Pavlovića zalagati da se u gradskoj Skupštini donesu deklaracija i strategija o razvoju organske poljoprivrede, kojom će biti predviđeno da se oformi organska pijaca u okviru postojeće „Tržnice“, gde će sertifikovani organski proizvođači moći da izlažu proizvode bez plaćanja zakupnine i dnevne pijačarine. Deklaracija bi podrazumevala dodelu subvencija onima koji počnu da se bave organskom proizvodnjom, kao i da Grad po ugledu na Novi Sad postojećim sertifikovanim proizvođačima nadoknadi troškove za semenski materijal i proces sertifikacije. U cilju unapređenja znanja i razmene iskustava, mladi zeleni političari prisustvovaće i seminaru na temu „Energetska efikasnost“ koji će biti održan od 3. do 11. novembra u Italiji.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version