ZAJEDNO najoštrije osuđuje rehabilitaciju Nikole Kalabića

Stranka Zajedno! najoštrije osuđuje rehabilitaciju Nikole Kalabića, osvedočenog ratnog zločinca i četničkog komandanta.

Ova odluka Višeg suda u Valjevu je samo još jedna u nizu odluka koja aktivno podstiče istorijski revizionizam, poput odluke nalik onoj od 21. februara 2012. godine kada je rehabilitovan nedićevac Momčilo Janković. Ova odluka dalje nipodaštava kolaboracionizam četničkih snaga na čelu sa Dragoljubom Dražom Mihailovićem, o čemu postoji dovoljno dokaza, a što stvar čini još šokantnijom – da se u 2022. godini, nakon svega što znamo o nedelima njegovog korpusa, i dalje rehabilituju osvedočeni kolaboracionisti i ratni zločinci, koji su svoje delovanje zasnivali na ideologiji fašizma.

O tome ko je bio Nikola Kalabić možemo videti na osnovu knjige istoričara Milana Radanovića „Kazna i zločin: snage kolaboracije u Srbiji“. Nikola Kalabić bio je, između ostalog, direktno umešan u pokolj u Kopljaru, koji se zbio 25. decembra 1943. godine, kada su četnici pod njegovom komandom ubili preko 20 osoba, od čega 19 osoba romske nacionalnosti. O događaju je i sam Nikola Kalabić izvestio Dražu Mihailovića u depeši od 29. decembra 1943: „U Kopljarima uhvaćeno na spavanju i poklato 24 aktivna komunista od kojih su 20 cigani, koji su priznali da su bili takozvani „jarugaši“, danju rade svoje poslove kući, a noću u akciji. Sve sam poklao.“ (strana 136).

Stranka Zajedno! Poziva na zaustavljanje istorijskog revizionizma i podseća da poslednji put kada se istorija prekrajala i menjala na ovaj način, imali smo raspad države, ratove i hiperinflaciju, kao i glad prouzrokovanu osudom međunarodne zajednice, potpomognuto embargom i sankcijama.

Stranka Zajedno! podržava odluku višeg tužioca da se uloži žalba na ovu sramnu odluku o rehabilitaciji ratnog zločinca. Prekrajanje i menjanje istorije može dovesti do nesagledivih posledica po naše društvo u vidu podsticanja zločinačkih ideologija, ali i stvaranja društva mržnje.

Beograd, 08. avgust 2022. godine

Informativna služba ZAJEDNO

Exit mobile version