Zagađenje vazduha rešiti po modelu skandinavskih monarhija

TEMA BROJA: Uticaj aerozagađenja na zdravlje

Saopštenje Koalicije NADA

– Postavljanje veće količine preciznih mernih stanica daće tačnu sliku gde su najzagađenije tačke i gde prioritetno treba reagovati. U Kopenhagenu se, na primer, čistoća vazduha meri na svakih 25 metara, a Kraljevina Danska je otišla toliko daleko u ovom procesu da rade na tome da se zagađenje svede na nulu.

Koalicija NADA (POKS, DSS i udruženja i pokreti koji podržavaju našu koaliciju) poziva nadležne institucije da gorući problem zagađenja vazduha postave kao jedan od ekoloških prioriteta u narednom periodu i da se uvedu sistemske mere u toj oblasti, po modelu skandinavskih država, poput recimo Danske koja je svela zagađenje vazduha na najnižu meru u Evropi.

Ne moramo da osnivamo posebne komisije i „izmišljamo toplu vodu“, dovoljno je samo da preuzmemo najbolju praksu evropskih država. Izmeštanje saobraćaja iz centra gradova, uvođenje besplatnog javnog prevoza, ali i sistemsko smanjenje korišćenja čvrstog goriva, prvi su koraci koji treba zakonski da se reše, smatra srpska koalicija NADA Šabac- (POKS, DSS i udruženja i pokreti koji podržavaju našu koaliciju).

Exit mobile version