Zaboravljeni od države kojoj su služili

Potpisi podrške ratnim veteranima prikupljani u Šapcu

U Šapcu su u petak, 15. novembra, u pešačkoj zoni u centru grada prikupljani potpisi podrške ratnim veteranima, koji više od 40 dana protestuju u Pionirskom parku u Beogradu, tražeći da predsednik države razgovara sa njima. Vladan Ranković, učesnik u ratu 1998/99 godine, u herojskoj 549. motorizovanoj brigadi, istakao je da su ratni veterani i ratni vojni invalidi zaboravljeni od države.

Niko nas nije pozivao, ni spominjao poslednjih dvadeset godina, sa izuzetkom snimanja filmova o bitkama na Paštriku i Košarama.

-Dobili smo informaciju da su borci iz pojedinih udruženja aplicirali u raznim ministarstvima za projekte, dobijali milionske iznose novca, a velika većina nas ni dinara. To je izazvalo gnev nas boraca. Tražimo da se osnuje jedno ratno vojno ministarstvo za sve borce koji su učestvovali u ratu od ’91 do ’99 godine, da svi imamo legitimaciju borca, što nam država i daje, ali nemamo nikakva primanja, ni borački dodatak. Imamo mogućnost za penziju posle 65 godina starosti pod uslovom da nikad nismo radili, kao ni naša supruga, ni deca i da se na nama ne vodi nikakva pokretna i nepokretna imovina, što niko ne može da ispuni. Želimo da ministar bude bivši učesnik rata, da Vidovdan bude naš dan i da se obeležava kao državni praznik, da se svim dezertierima zabrani učešće u državnim ustanovama, da imamo pravo na pregled u vojnim bolnicama jednom godišnje, da imamo borački dodatak do 60 god i posle 65 godina boračku penziju. Mi smo se borili za ovu državu i opet bismo, nema ko drugi da je brani- poručio je Ranković i dodao da je posebno nezadovoljtsvo izazvala izjava ministra Đorđevića da ih ima svega 0,01 posto.

Nenad Marić je bio učesnik rata u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i na Kosovu, kao dobrovoljac u jedinici za specijalne operacije resora državne bezbednosti Mupa Republike Srbije.

-Mi  služimo državi i narodu kao što smo služili od ’91 do ’99 godine. Brat i ja smo oboleli od posledica rata, primamo socijalnu pomoć 14.800 dinara na osnovu rešenja drugostepene komisije iz Beograda da smo nesposobni za rad i privređivanje. Imamo pravo na banju jednom u četiri godine, pošto smo dijabetičari. Tražimo da se odrede primanja boraca po kategorizaciji. Ima dezertera koji su naplatili i po dva puta ratne dnevnice. Ne pripadamo nijednoj političkoj opciji i to nas ne zanima, samo tražimo svoja prava kao ljudi koji su služili i danas služe narodu i državi- ističe Marić.

Kako naglašavaju, očekuju da ih predsednik primi razmotri njihove zahteve i da se nađe kompromis. Planiraju i mirne proteste po celoj Srbiji, kako bi skernuli pažnju na težak položaj ratnih i vojnih invalida.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version