Za zdravlje srca prevencija je ključna

Statistički podaci iz Populacionog registra za akutni koronarni sindrom, pokazuju da je u Srbiji tokom 2021. godine od bolesti srca i krvnih sudova umrlo 56.610 osoba. Sa učešćem od 41 odsto u svim uzrocima smrti, ova oboljenja su ujedno i vodeći uzroci smrtnosti u našoj zemlji.

U proteklih godinu dana u Šapcu je 361 pacijent doživeo akutni infarkt miokarda, dok je na primarni PCI upućeno njih 255. Nažalost, od septembra prošle godine 14 pacijenata je preminulo od posledica akutnog srčanog udara.

Kako je istakla kardiolog prim. dr Snežana Kovačević, pomoćnik direktora za internistički sektor u Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac, ishemijska bolest srca i cerebrovaskularne bolesti vodeći su uzroci smrtnosti.

Prim. dr Snežana Kovačević

– Kada govorimo o kardiovaskularnim bolestima, najveći broj ljudi umire od posledica nekontrolisane hipertenzije. Oni čine 19 odsto od ukupnog broja smrtnih ishoda. Najteži oblik ishemijske bolesti srca je akutni koronarni sindrom koji obuhvata nestabilnu anginu pektoris, infarkt miokarda i iznenadnu srčanu smrt. U toku 2021. godine u Srbiji je upravo akutni koronarni sindrom činio čak 50,9 odsto svih smrtnih ishoda od ishemijske bolesti srca – naglašava prim. dr Snežana Kovačević.

Na sklonost ka brojnim srčanim oboljenjima, koja je genetski predodređena, ne možemo uticati. A to može dovesti do nastanka bolesti srca i krvnih sudova. Ipak, u značajnoj meri način života umnogome može doprineti slabljenju srčane funkcije. Pušenje, fizička neaktivnost, neumerenost u jelu i piću, među glavnim su faktorima rizika za nastanak kardiovaskularne bolesti.

– Prevencija je ključna. Ne treba potcenjivati značaj pravilne i umerene ishrane. Pušenje je štetno i to bi trebalo stalno isticati. Važno je imati i umerenu fizičku aktivnost, šetati, kontrolisati telesnu masu … Ovakvom promenom načina života, moglo bi se za čak 50 odsto smanjiti mogućnost nastanka bolesti – kaže prim. dr Kovačević.

Rano otkrivanje povišenog krvnog pritiska i dijabetesa može značajno da doprinese zaustavljanju razvoja kardiovaskularne bolesti. Kako prim. dr Snežana Kovačević naglašava, u oblasti lečenja akutnog koronarnog sindroma srpsko zdravstvo može da parira svetskim trendovima.

–  Otežavajuću okolnost u pravovremenom zbrinjavanju takvih stanja često nesvesno pričine i sami pacijenti koji ignorišu tegobe. Mi u lečenju takvih stanja jesmo u svetskom vrhu, ali dešava se da se pacijenti često kasno jave. Uprkos naporima lekara, neki od njih ne prežive – upozorava prim. dr Kovačević.

Povodom Svetskog dana srca, koji se svake godine obeležava 29. septembra, Opšta bolnica „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje organizovala je akciju provere krvnog pritiska i merenje nivoa šećera u krvi.

U holu ispred kardioloških ambulanti na prvom spratu internističkog bloka, naši kardiolozi bili su na raspolaganju za zdravstvene savete. Svim građanima koji su se odazvali akciji, deljeni su edukativni flajeri o prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, a kao simbol zdravlja, svaki pacijent dobio je zelenu jabuku.

www.bolnica015.org.rs

Exit mobile version