Za umetnike, Mišar posebna i jedinstvena priča

Tema broja: U slavu mišarskim i cerskim junacima

Retrospektivna izložba Likovne kolonije Mišar 2000 – 2020.

Kulturni centar zajedno sa Zadužbinskim društvom Prvi srpski ustanak organizovao je 15 saziva Likovne kolonije Mišar. Izložba u galeriji u Mišaru je jedna mala retrospektiva prethodnih saziva, ali i uvod u novi ciklus kolonije koju će od sledeće godine ponovo organizovati Kulturni centar

„Likovnu koloniju Mišar osnovali su davne ratne 1999.godine Zadužbinsko društvo Prvi srpski ustanak iz Mišara i Dom omladine „Vera Blagojević (današnji Kulturni centar). Svoje delovanje oslonila je na jedan od najvažnijih istorijskih događaja u našem kraju, na Mišarsku bitku“, podsetila je na početke, Sonja Petrović Jagić,  istoričarka umetnosti, kustos galerije Kulturnog centra, u katalogu ovogodišnje Retrospektivne izložbe. Otvorena je u Mišarskoj galeriji 12.avgusta, i moći će da se pogleda u narednih mesec dana.

Stevan Simić, predsednik IO Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ Mišar

Da se ne zaboravi

-Baklju ovu, koja svetli Karađorđu i mišarskim junacima, šezdeset treće godine zapalila je omladina Mišara, srednjoškolci koji su uzeli da obeležavaju Mišarsku bitku… I od tada ona se ne gasi…Sve ustanove kulture u Šapcu, činile su, što je u njihovoj moći, da ovu ideju o Koloniji prošire, a barjak je nosio Dom omladine, današnji Kulturni centar… Od pojedinaca najviše su pomogle Sonja Petrović i Tanja Marković…“

„U Zadužbinskom društvu na svoj način trudili smo se, pa i ove godine, da Kolonija ima svoj kontinuitet, a raduje najava  da će Kulturni centar ponovo biti organizator. Naše društvo, formirano devedeset devete godine, ima za cilj da stvori javno mnjenje i uslove da se ovde napravi jedan pravi istorijsko-turistički kompleks. Mišar bi mogao biti centar za celu zapadnu Srbiju, za taj istorijski turizam… I ko to napravi uzeće slavu!“

Oslonac kolonije je bio u našem nasleđu, vrlo brzo je zaživela i poprimila međunarodni karakter, a njeni organizatori su ponosni što je „kroz kulturu i umetnost pronosila slavu i Mišara i Šapca“, rekla je na svečanosti otvaranja izložbe, u ime Kulturnog centra Branka Todorović. Istakla je da se mora uložiti više i truda i rada, imati više sluha za kulturu i umetnost, jer „ti divni umetnici (sa preko 200 umetničkih dela, koja su u fundusu Likovne kolonije) pričaju naveliko o slavi Mišara i tom našem slavnom vremenu , o toj čudesnoj pobedi koja se desila u Prvom srpskom ustanku“.

   „Čast je da sam deo ove priče mišarske“, kaže poznati šabački likovni umetnik, dr Dragan Marković Markus. Podseća da je „sa dragim kolegama, po pozivu Steve sa Mišara, bio učesnik prve kolonije, koja je nazvana Ratna“ ( učestvovao je u još dva saziva): „Kao i uvek u našem narodu, i to je pokazalo da se mi uvek duhovno možemo izdići iznad tih nametnutih situacija, i da je čovekov duh u stvari neukrotiv. Ispostavilo se na neki način da smo mi u Mišaru na bombe odgovorili slikama“:

Sonja Petrović Jagić u katalogu izložbe

Čudesna magija Mišara

„Uz učešće više od stotinak autora iz Srbije, Crne Gore, Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, bogati fundus ove kolonije pokazuje izuzetan kvalitet. Na izložbi se nalaze i slike autora koji nisu više među nama, a njihovi radovi ostaju da žive i posle njih. Čudesna magija daleke prošlosti uspešno je spojila raznovrsne poetike, a novi hodočasnici u bici za Mišar, bojovnici za slobodu umetničkog izraza pobedili su u ovoj velikoj i odgovornoj avanturi stvaranja.“

  -Kolonija ima tradiciju već dvadeset godina, što je jedno fino trajanje i ono nas prosto obavezuje da bude nastavljena. Moja iskustva sa kolonije su fantastična. Prvo, kao i na svakoj koloniji, tu je druženje sa kolegama. Svi mi imamo neke različite poetike i poglede na određene događaje, različite empatije, ali se ovde otvaralo i jedno diskursno polje koje nas je objedinjavalo, a to je Mišar. Bitka ovde vođena, i sva događanja, za umetnike su bili i asocijativni, i inspirativni, i nosili su pečat nekakvog srpskog svetilišta.  Jer, svi znamo da je Mišarski boj, posle Kosovskog, jedan od najvećih koje je srpski narod vodio, a pogotovo što smo tu izvojevali tu čudesnu i fantastičnu pobedu. Tako da biti učesnik kolonije i biti deo te priče je zaista velika čast… Tradicija nas obavezuje, da to bude nastavljeno i da se digne na još viši nivo, i nadam se da ću biti u situaciji da još koji put dam svoj doprinos“ – poželeo je Markus.

    Najpre uz uvedeni rezidencijalni program, prošle godine zbog epidemiološke situacije, nekoliko poslednjih godina Kulturni centar nije učestvovao u organizaciji kolonije u Mišaru, podsetila je vršilac dužnosti direktora Svetlana Stanković. Ukazala je i na opredeljenje grada Šapca da se Mišarska kolonija od sledeće godine ponovo vrati na scenu i pod okrilje Kulturnog centra, i da će tom slavnom događaju biti posvećeno mnogo više pažnje.

-Nadam se da ćemo tada biti u novom kompleksu, jer do tada očekujemo rekonstrukciju Doma kulture ovde u Mišaru. Mislim da ćemo onda moći tokom cele godine izložbe iz Kulturnog centra da organizujemo i ovde, kako bi ih video što veći broj naših građana. Nadam se da ćemo u mnogo lepšim uslovima dočekati slikare koje ćemo pozvati za sledeću Likovnu koloniju Mišar“ – rekla je Svetlana Stanković, zvanično otvarajući Retrospektivnu izložbu.

C, Ljubić

Exit mobile version