Za dva dana 78 novih pozitivnih na kovid- 19

U poslednjih 48 sati 78 osoba u Šapcu je novoobolelo od kovida-19. U Opštoj bolnici smešteno je 97 pacijenata, šest sa teškom kliničkom slikom, a među njima su dva na respiratoru. U poslednja 24 sata bilo je šest prijema i četiri otpusta sa bolničkog lečenja, saopšteno je posle sastanka Štaba za vanredne situacije u utorak u Gradskoj kući.

Dobro je da je od ovako velikog broja pozitivnih mali broj pacijenata hospitalizovan, ocenio komandant Štaba za vanredne situacije dr Aleksandar Pajić.

-PCR testom je testirano 66 naših sugrađana, a prvi put imamo veći broj antigenskih testiranja i 12 pozitivnih testova je utvrđeno na taj način u privatnim laboratorijama. Zavod za javno zdravlje danas je dostavio veći broj antigenskih testova našim zdravstvenim ustanovama. Oni su brži i pre se dolazi do adekvatnih rezultata. Obolela su  još dva učenika iz osnovne škole i dva profesora. Među zdravstvenim radnicima je devet pozitivnih u Opštoj bolnici i 11 u Domu zdravlja. Očekujemo da u narednim danima veći broj njih izađe iz izolacije. Ponovo apelujem na ozbiljnost i odgovornost svih u borbi protiv epidemije- naveo je Pajić.

Direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković rekla je da je juče pregledano 257 odraslih pacijenata i 50 dece. PCR testiranjem je utvrđeno da je troje dece pozitivno.

-Izmenom zakona o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti stupila je na snagu mera koja će biti od velike koristi našim građanima. Članovi domaćinstva u kojima živi kovid pozitivan pacijent odlaze u karantin, a kovid pozitivan član u samoizolaciju, ukoliko ima lakše simptome. Više ne moraju da idu kod izabranog lekara po potvrdu o sprečenosti za rad koja je potrebna za poslodavca. Biće dovoljno rešenje sanitarne inspekcije sa datumom kada počinje i završava se karantin. Ukoliko im se jave simptomi, neophodno je da se jave na pregled u kovid 19 ambulantu- objasnila je dr Stanković

Pojačane su inspekcijske kontrole sanitarne inspekcije i komunalne policije, a radi se dezinfekcija javnih i zajedničkih površina.

D.D.

Exit mobile version