Vučić – poseta

Lični stav: Hanibal Kovač

Odmah da se razumemo, nemam ništa protiv Vučićeve posete Kosovu i tu nema ništa sporno! Mislim, neka čoveka neka posećuje zato što je predsednik, a predsednici i treba da posećuju… Ma, sve je to u redu, ali, lično meni, za druge ne znam, je ceo taj događaj „Vučić na Kosovu“ prilično nejasan u smislu šta se htelo postići i kome se on to u stvari obraća?! Izbor njegovog nastupa i vokabulara me potpuno zbunio, jer ipak ne verujem da smo svi mi ovde u Srbiji baš toliki imbecili…, ajde, nije se obraćao nama ovde koji živimo u lagodnom hladu dosta udaljenom od kosovske problematike. Znači, obratio se svojim partijskim istomišljenicima i žiteljima Kosova koji su naterani pod pretnjom otkazom s posla da dođu i saslušaju „Vučićevo kosovsko žitije“… I tu za mene lično nastaje problem – problem da razumem! Retorika u stilu „Tito, revolucija, mir“ sa srednjoškolskom štreberskom retorikom dovela me do gađenja kao kada me onako u prolazu zapahne miris pomija. Setih se onog filma domaćeg i one replike „Haralampije, ne hlapći pomije“! Patriotizam, sloboda, mir, stradalništvo, borba, opstanak, strpljenje, razum. Dakle, šablon koji se uči još u osnovnoj školi i to samo u zemljama sa diktatorskim režimima i naglašenim ideologijama. Da, što se začudih, kada takve nastupe u javnosti i na vrućim terenima imaju i imaše mnogi predsednici raznijeh država, pa i Jugoslavije i Srbije. Gledajući Vučića na Kosovu, ne znam kako vi, ali ja videh opet Slobu Miloševića koji je onomad na Gazimestanu vikao: „Niko ne sme da vas bije!“ Mome šoku nije bilo leka ni kada je moj predsednik Vučić na sred Kosova pohvalio državničke sposobnosti velikog mu Slobodana…

I tu u toj rečenici za mene prestaje nada da će se bilo šta pozitivno po Srbe i Srbiju na Kosovu rešiti, jer hvaliti Miloševića isticati njegove dobre namere u rešenju kosovskog pitanja, vam je isto kao pohvaliti Tuđmana na mestu gde se odigrala Oluja… Zamislite Kolindu koja veliča značaj Tuđmana u Kninu. Milošević je na Kosovu uništio Srbiju, zbog njegove politike su Srbi doživeli egzodus sa Kosova, a istine radi, treba reći, pobijeno je i mnogo Albanaca. Ozbiljan državnik, ozbiljan predsednik, na Kosovu Miloševića ne bi ni pomenuo i uopšte ne bi trebalo da ga pominje bilo gde i bilo kad, jer svi se mi još dobro sećamo šta je taj Milošević uradio Srbima i Srbiji. Vučić je samo tim nastupom pokazao i dokazao da „Vuk dlaku menja, ali ćud nikad“. A vi mu verujte, divite mu se i glasajte za njega, to je vaša stvar i vaše pravo. Ali, nemoj posle da bude, a biće „gde nam je pamet bila“.

P.S. U sličnim situacijama su bili i zaista veliki državnici: Kenedi, Adenauer, Gorbačov, Pertini, Gandi… Ovaj naš ni „d“ od državnika.

Exit mobile version