Vrtići se na plaćaju za vreme vanrednog stanja, kao ni dnevne parking karte

Odluke Gradskog štaba za vanredne situacije

Građani Šapca neće plaćati račune za vrtiće za vreme trajanja vanrednog stanja. Svakog meseca se izdvaja 37 miliona dinara za funkcionisanje Predškolske ustanove „Naše dete“, od čega devet miliona plaćaju roditelji, a 28 miliona se finansira iz gradskog budžeta.

-Pošto roditelji u sledećim mesecima neće plaćati, a neće biti troškova za kuvanje i spemanje hrane, razlika od pet miliona dinara koja nedostaje da bi mogle da se isplate zarade će se nadomestiti iz budžeta grada. To znači da će Grad svakog meseca plaćati 33 miliona svaki mesec dok ne dođemo u situaciju da naši sugrađani mogu ponovo da vode svoju decu u vrtić- rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

On je napomenuo da je doneta odluka na Gradskom veću i Štabu za vanredne situacije da se ne naplaćuju dnevne parking karte, koje se plaćaju putem SMS-a, čime JKP „Parking servis“ ostaje bez dnevnog prihoda od stotinak hiljada dinara i što će to preduzeće uspeti da pokrije iz svojih sredstava.

-To je usluga koja se plaća da možemo da pravimo nova parking mesta u gradu kako bismo mogli da rešimo problem koji sugrađani imaju sa parkiranjem. Godišnje, „Parking servis“ obezbeđuje oko 120 hiljada evra kako bismo mogli da finansiramo izgradnju parkirališta. U prethodnih godinu dana izgradili smo 350 novih parking mesta na Trkalištu, u gradu, iza Doma vojske, na Novom groblju i to je koštalo oko 250 hiljada evra. U sledećem periodu izgradićemo još 150 parking mesta, u naselju Benska bara ćemo obezbediti novih 300 parking mesta iz budžeta grada. Jako je važno da građani znaju da kada na jednoj strani nešto ukinete, s druge strane to mora da se plati. Grad to može da plati, jer smo odgovorno postupali sa novcem, imamo najmanji broj zaposlenih u javnom sektoru po glavi stanovnika, tako da sistem nesmetano funkcioniše- podvukao je gradonačelnik Šapca.

Najavio je i da od sutra Narodna kuhinja prestaje sa kuvanjem obroka i kreće u podelu paketa koji će biti dovoljni da svaku porodicu na sedmičnom nivou.

-Isporuke će biti ponedeljkom i više od 600 naših sugrađana, koji su u sistemu, biće podmireni namirnicama, ali će zbog bezbednosti i redukovanja rizika širenja zaraze na bilo koji način, njima ti obroci biti dostavljani na kućnu adresu preko sistema Centra za socijalni rad, „Karitasa“ i Humanog srca Šapca- zaključio je Zelenović.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version