Vreme je da se pakujete

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST – GG OPSTANAK

U vreme kada smo vas pitali, da li je istina da ste robne rezerve ispraznili u vašim spoljnotrgovinskim trampama, i da li znate da će to na tržištu položaj kukuruza izjednačiti sa položajem jestivog ulja. Odgovor niste dali, ali cena od tadašnjih 22 din/kg, narasla je na sadašnjih 33 din/kg i uprkos vašem ćutanju dobili smo odgovor.

Prvo ste u periodu koji je prethodio setvi, otkupili stoku po cenama ispod nivoa ekonomske opravdanosti. Potom ste dozvolili rast cena semena, goriva i zaštite, i tako dodatno otežali položaj poljoprivrednika. Nastavili ste intervencijom u otkupu tovljenika po ceni od 160 din/kg i tako kupili od velikih i svojih ili sebe, tako ste cenu istina podigli sa 105 din/kg na 135 din/kg, takvom ćete je održati veštački dok opet ne stignu turnusi onih koje ste opljačkali pred setvu, tada će cena opet dole i opet pljačka srpskog poljoprivrednika.

Oborili ste u međuvremenu i cenu mleka, dok je el. energija skuplja, sojina sačma, suncokretova sačma, cena pakovanje veziva je sa 1.100 din. porasla na 1.500 din. po pakovanju, hemija je skuplja zavisno o čemu je reč od 30% do 50%, koncentrovana stočna hrana beleži skok cene u proseku dvadesetak dinara po pakovanju na nedeljnom nivou.

Upozoravamo vas opet da je u toku proces uništenja srpskog sela, da vaša nebriga ugrožava opstanak naših sela.

Dok ministar priča bajke, mladi svakodnevno dižu ruke od vekovnih ognjišta i odlaze, ostaju stari, nemoćni, sa mehanizacijom koja je prikladnija muzeju nego njivi.

Da li se sećate ministre da ste bili prvi na listi koja se zvala „Za našu decu“, da li su i dečica sa sela naša deca? Kako se osećate vi gospodo koji ste trčali po selima, obećavali puteve, subvencije, fabrike, organizovane otkupe…, a sada su tu samo krateri od rupa, travom obrasla groblja, smeće na sve strane, sve stariji i borbom za preživljavanje iscrpljeni paori?

Bliže se novi izbori gospodo, a ucene, pretnje i trgovina manji su strahovi od straha za opstankom i tuge za otišlom decom. Vreme je da se pakujete.

Resorni odbor za poljoprivredu

Exit mobile version