Voćarstvo – siguran posao

Marko Stefanović iz Matijevca za „Podrinske“

Marko Stefanović iz Matijevca bavi se voćarstvom treću godinu zaredom i na hektar i 35 ari sadi malinu i kupinu u jednakim količinama. Zaposlen je i u „Belim limovima“, te mu proizvodnja voća nije jedini izvor prihoda. Podrškom države i lokalne samouprave, kao i zaradom je, kako ističe, za sada zadovoljan, te će, ukoliko ga vreme posluži, i u narednim godinama nastaviti da se bavi ovom granom poljoprivrede.

Od opštine Vladimirci ostvario je pravo na subvencije za kopanje dubinskih bunara, sistem „kap po kap“, 50 posto od ukupne vrednosti, kao i na povraćaj PDV-a od Ministarstva poljoprivrede. Na sve što su kao gazdinstvo uzimali za potrebe proizvodnje, ističe, imali su povraćaj PDV-a, delom od opštine, delom od resornog ministarstva.

Na imanju živi sa ženom, sinom, ocem, majkom i bratom. Većina članova porodice je zaposlena, te im je voćarstvo sporedni izvor prihoda. Proizvode plasiraju u hladnjaču u Belotić. Protivgradnu zaštitu ne koriste, ali je imanje osigurano. Istovremeno, vremenske prilike diktiraju količinu i kvalitet proizvoda i od njih mnogo toga zavisi.

-Prošle godine je bilo malo problema sa mrazevima, videćemo kako će to da krene da se otvara, budući da su bili veliki minusi, koliko je izmrzlo, šta je ostalo. Hladno je vreme, sve će biti jasnije kad počne vezivanje. Ono što mi možemo da učinimo je da obezbedimo preventivu i zaštitu, a na vremenske prilike ne možemo da utičemo- objašnjava Stefanović.

Neka subvencije i podrška države i lokalne samouprave ostanu na sadašnjem nivou, kaže, i biće zadovoljan i u budućnosti, a možda razmisli i o proširenju zasada pod voćem. U okviru postojećih kapaciteta, prosečna godišnja proizvodnja kupine je 40 tona, a maline 20 tona po hektaru.

D.D.

Exit mobile version