Vlast SNS pretvara Srbiju u crnu ovcu Evrope

Saopštenje Duška Lopandića iz pokreta Srbija centar – Srce.

Srbija je već izgubila benefit kada se radi o pridruživanju barem nekim merama EU prema Rusiji i time sebe svrstala među „crne ovce“ u Evropi, izjavio je Duško Lopandić, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji i član pokreta “SRCE”. On je naglasio da nam ipak zapadne zemlje još uvek gledaju kroz prste jer mir i stabilnost na Balkanu je prioritet, međutim, dugoročnije, ovakva politika nam sigurno šteti. Srbija prilično nazaduje kada su u pitanju osnovni uslovi za ulazak u EU (pitanja poput funkcionisanja demokratije, vladavine prava, izgradnje institucija, borbe protiv korupcije i kriminala). Kozmetičke promene su učinjene u vezi sa promenom Ustava i uslova izbora, ali to nije dovoljno i ne garantuje da se neće nastaviti dosadašnja politika. Dva su strateška pitanja za Srbiju koja je definisao još Zoran Đinđić a to su rešavanje pitanja KIM i ulazak u EU. Posle deset godina vlasti SNS, nijedan od ciljeva nije ostvaren. Neulaskom u EU Srbija gubi ekonomski, jer bi inače godišnje primala pet puta više iz fondova EU, oko milijardu evra bespovratnih sredstava koja bi mogla da se upotrebe npr. za poljoprivredni razvoj, socijalne mere, podršku u nauci i obrazovanju. Srbija nije članica kluba u kome se članice međusobno podržavaju.

Zbog pogrešne politike Srbija je upala u „crnu rupu“ i zaostala u odnosu na svoju evropsku okolinu. Umesto vladavine prava dobili smo vladavinu nad pravom, umesto demokratskog i socijalno pravednijeg društva, imamo kriminalizovano prelivanje nacionalnog bogatstva u privatne džepove.

O pristupanju pokretu “SRCE”, Lopandić je izjavio da podržava politiku koju odlikuje manje emocija, a više zdravog razuma. To je politika koju je na predsedničkim izborima promovisao Zdravko Ponoš i ostvario sjajan rezultat, uprkos nepovoljnim uslovima. Za pokret “SRCE” preduslov napretka Srbije je da SNS bude sklonjen sa vlasti, zaključio je Lopandić.

 

Exit mobile version