Vladika Lavrentije gradi sportsko-rekreativni kompleks za decu

Bazen kao temelj druženja

 

Tokom Božićnih praznika najdraži gosti vladike šabačkog Lavrentija bila su deca. Za njih je bila pripremljena velika česnica, a najrećniji je dobio zlatnik. Ovom prilikom vladika Lavrentije je nagovestio izgradnju velikog sportsko-rekreativnog komleksa za decu. Reč je o imanju Šabačke eparhije koja se prostire na 12 hektara u obližnjem selu Bogosavcu. Prvi korak biće izgradnja bazena, a sve to olakšaće izvori topli vode kojom će se bazen puniti. Ujedno, po rečima vladike Lavrentija, najvažnije je da deca uživaju u igri, što je preduslov njihovog okupljanja i života takvih objekata. Naravno, kasnije će se izgraditi i ostali tereni i objekti.

O brizi za najmlađe dovoljno govori što je i manastir Sv.Nikolaja, na Soko gradu, širom otvorio svoja vrata za decu. Tamo je izgrađen bazen, sportski tereni, ima i mali ribnjak kao i zo vrt, a za vreme leta, počev od 2000-te godine, organizuje se i „Moba“. Oko dve stotine dece i omladine iz dijaspore, čak i iz Australije i Severne Amerike, ovde se druže, uče jeziku i običajima kao i pravoslavnoj veri. Pored toga ovaj manastir ima stotinak soba, bogatu biblioteku kao i mini hidrocentralu. Posle dolaska na čelo Šabačke-valjevske eparhije, vladika Lavrentije je devedesetih godina otkupio imanje gde je u tursko vreme bila pijaca robova. Izgrađen je put, dovedena struja, i na kraju nikao velelepan manastir koga godišnje poseti oko dve stotine hiljada vernika i građana. Kod novosagrađenog hrama Sv. Vasilija u šabačkom naselju Šipurske livade, na zauzimanje vladike Lavrentija, poklonjeno je zemljište za stacionar za decu ometenu u razvoju. I nedavno izgrađena crkva Sv. Trojice na Lenjikovcu ima sadržaje namenjene deci.

Inače, vladika Lavrentije rodom je iz Bogoštice kod Krupnja, i bio je najmlađi vikarni episkop Srpske pravoslavne crkve. U svom rodnom mestu izgradio je „dom pesnika“ po izgledu na Njegošev mauzolej. Bio je i prvi episkop SPC na tlu Australije, a kasnije i episkop za Zapadnu Evropu. U Šabac dolazi krajem 1989. godine, a na njegov predlog Valjevo je dobilo svoju eparhiju.

D.Eraković

 

Exit mobile version