Vladika Jerotej služio svetu arhijerejsku Liturgiju u Capariću povodom hramovne slave, Svetog Nikole.

Velika radost u životu Crkve azbukovačke u Gornjoj Bukovici. O prazniku Svetoga Nikole, povodom slave hrama u Capariću, svetu arhijerejsku Liturgiju služio je preosvećeni episkop šabački G. Jerotej, kome su sasluživali namesnik azbukovački protojerej stavrofor Dragan Sekulić iz Ljubovije, jeromonah Dionisije iz manastira Kovilja, đakoni Nemanja i Stefan iz Šapca, uz prisustvo mnogobrojnog naroda ove parohije i okoline.

U selu Caparić Crkva postoji od 1818. godine, kada ju je knez sokolski Petar Vasić preneo sa Baurića uz pomoć naroda, i postavio na ručno poravnati plac u Capariću. Ta crkva je zbog dotrajalosti srušena 1930. godine, i za dve godine sagrađena nova, koju je na Malu Gospojinu 21. septembra 1932. godine osvetio tadašnji episkop šabački Mihailo. Hram Božiji su posvetili svetom Nikolaju mirilikijskom čudotvorcu.

-O Velikoj Gospojini 2018. godine, uz prisustvo blaženo počivšeg episkopa šabačkog G. Lavrentija je upriličena proslava kojom je obeleženo 200 godina postojanja hrama u Capariću. I danas, na Svetoga Nikolu, na dan hramovne slave, na devedesetogodišnjicu hrama u Capariću, sa nama je bio novoizabrani episkop šabački G. Jerotej. Ovo je prvi put da vladika služi za slavu hrama u Capariću,  a treći put da je vladičanska noga kročila u portu naše crkve, što ovaj dan čini zaista posebnim. Neizmerno smo zahvalni našem vladici što nas je udostojio njegovog prisustva na dan svetoga Nikole i učinio nam veliku čast. Veoma smo zahvalni i našem verujućem narodu što je u velikom broju došao da dočeka i pozdravi našeg episkopa – rekao je protonamesnik Petar Cvejić.

Protonamesnik Petar Cvejić

Nakon svete Liturgije i trpeze ljubavi, vladika Jerotej sa sveštenstvom, predsednikom opštine Ljubovija Milanom Jovanovićem i meštanima  sela Leović je obišao izgradnju Hrama svetoga arhangela Gavrila na Leoviću.

– U prošloj 2021. godini uz blagoslov vladike Lavrentija, smo počeli sa izgradnjom hrama. Za nešto malo više od godine smo uspeli da privedemo radove kraju na Crkvi, zvoniku i prodvnici i palionici za sveće. Sve to, zaslugom predsednika građevinskog odbora Mirka Jovanovića, meštanima sela Leović i mnogim dobrom ljudima koji su pomogli u ovom Bogu ugodnom delu.

I u Capariću i u Leoviću, osetila se velika ljubav, radost i raspoloženje kod našeg vladike Jeroteja i svih okupljenih na našoj slavi. Vladika je pun lepih utisaka, gledajući lepotu našeg kraja, raznežen gostoprimstvom naših ljudi, u ranim popodnevnim satima pozdravio se sa nama i otišao dalje svojim obavezama. Obaćao je da ćemo se češće viđati i zajedno Bogu molitve uznositi. Uvek ste nam dobro došli preosvećeni vladiko! – reči su protonamesnika Petra Cvejića, sveštenika ove parohije.

Pripremio: B. Petrović

Exit mobile version