Vlada Japana donirala specijalno kombi vozilo Udruženju paraplegičara Mačvanskog okruga

Vlada Japana donirala je Udruženju paraplegičara Mačvanskog okruga specijalno kombi vozilo prilagođeno potrebama osoba sa invaliditetom. Svečanoj ceremoniji potpisivanja ugovora za projekat za osnovne potrebe stanovništva prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, NJ.E. Ambasador Japana u Republici Srbiji Takahiko Kacumata, gradonačelnik Šapca i predsednik Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga Zdravko Jokić. Ugovor o donaciji je u vrednosti od 48.730 evra, a potpisali su ga ambasador Japana i predsednik Udruženja paraplegičara.

Ističući važnost donacije Vlade Japana, ministar Selaković naglasio je da je vozilo za prevoz osoba sa invaliditetom jedno od pet vozila ovakve vrste u Srbiji i da to pokazuje koliko će nivo socijalne zaštite i kampanja koju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovodi „Srbija bez barijera“, biti vidljivije i u Šapcu.

„Ovakva jedna donacija je za nas od velike pomoći. Kad kažem za nas, mislim na Ministarstvo na prvom mestu, jer ovo znači da je jednu veoma važnu brigu, zahvaljujući našim prijateljima iz bratskog i prijateljskog Japana, naše Ministarstvo sada prebrinulo. Sada možemo da se usredsredimo na neki drugi okrug i da se trudimo da obezbeđujemo ovakvu vrstu vozila“, rekao je Selaković.

Ministar je podsetio da je Šabac lider u pružanju prava i usluga u oblasti socijalne zaštite.

,,Ministarstvo je za Šabac u prošloj godini izdvojilo 18,5 miliona dinara samo za potrebe osoba sa invaliditetom, od čega Udruženjima 2,3 miliona dinara, dok je za pomoć preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom 16,3 miliona dinara“, istakao je ministar uz napomenu da u Šapcu postoje takva dva preduzeća, ali da veruje da će sa kampanjom Ministarstva, koja će promovisati zapošljavanje osoba sa invaliditetom, biti mnogo više, posebno danas kada je u Srbiji izražena potreba za novom radnom snagom.

Ministar Selaković zahvalio se Vladi Japana na veoma značajnoj donaciji, uzimajući u obzir da Vlada R. Srbije i Ministarstvo na čijem je čelu, posebnu pažnju posvećuju unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, njihovom kvalitetnijem životu i što većem uključivanju u društvenu zajednicu.

Ambasador Japana u Republici Srbiji NJ.E. Takahiko Kacumata zahvalio se Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na naporima za unapređenje nivoa socijalne zaštite na nacionalnom nivou i Gradu Šapcu na naporima na unapređenju kvaliteta socijalne zaštite lokalnog stanovništva.

,,Ovaj projekat je deo dugoročne humanitarne pomoći Vlade Japana, i pre toga Japan je realizovao 246 projekata širom Srbije u oblastima zdravstvene zaštite, obrazovanja, životne sredine i socijalne zaštite. Ovo je sve usmereno na promociju bezbednosti ljudi. Izuzetno sam zadovoljan što ćemo biti u mogućnosti da obezbedimo siguran i pouzdan svakodnevni transport ka medicinskim i drugim ustanovama, korisnicima u invalidskim kolicima iz Mačvanskog okruga, što će njihov život učiniti boljim i ispunjenijim. Čuo sam da će nabavkom novog vozila korisnici dobiti više prilika da učestvuju u kulturnim i sportskim aktivnostima”, istakao je ambasador Takahiko i dodao da je ova donacija prva na polju socijalne zaštite u Šapcu.

,,Tokom 2003. godine Vlada Japana pružila je pomoć za 11 škola, a takođe i 2004. godine smo pomogli OŠ ,,Sveti Sava” oko projekta rekonstrukcije i unapređenja školske zgrade. U 2009. godini smo obezbedili medicinsku opremu za šabačku bolnicu. Već 40 godina Grad Šabac tradicionalno održava dobre odnose sa Japanom – to je jedini grad u Srbiji koji je pobratimljen sa japanskim gradom Fuđimijem, i ja se zaista nadam da će ovo prijateljstvo biti još jače u narednom periodu”, istakao je ambasador i dodao da će Vlada Japana nastaviti da obezbeđuje pomoć za osnovne potrebe stanovništva za dobrobit svih građana Srbije.

Gradonačelnik Šapca zahvalio se ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikoli Selakoviću i Njegovoj ekselenciji ambasadoru Japana u Republici Srbiji gospodinu Takahiko Kacumati na velikoj podršci koju ovo ministarstvo i ambasada pružaju Gradu Šapcu i Šapčanima.

,,Zahvaljujemo se ambasadi Japana na donaciji kombi vozila prilagođenog potrebama osoba sa invaliditetom. Siguran sam da će ovo vozilo doprineti poboljšanju kvaliteta života svim osobama sa invaliditetom na teritoriji grada Šapca. Posebno, želim da pohvalim i Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga koje je osmislilo i realizovalo projekat kojim je omogućena nabavka ovog izuzetno značajnog vozila”, kazao je gradonačelnik i dodao da Grad Šabac vodi brigu o osetljivim društvenim grupama.

,,Grad Šabac je za socijalnu zaštitu iz budžeta grada za 2023. godinu izdvojio 322 miliona dinara. Pored sufinansiranja projekata udruženja koja zastupaju interese ovih grupa, Grad Šabac jedna je od jedinica lokalne samouprave sa najvećim brojem prava i usluga socijalne zaštite koje obezbeđuje svojim sugrađanima. Poslednjih godina, trudimo se da u što većoj meri samostalno ili uz podršku nadležnih ministarstava obezbedimo iste uslove za sve naše sugrađane, što podrazumeva i obezbeđenje dostupnosti i prilaza osobama sa invaliditetom u svim ustanovama javnog tipa. Posebno bih istakao poslednji realizovani projekat ,,Bez barijera do obrazovanja“, realizovan u saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka pitanja i socijalna pitanja, grada Šapca, srednje Medicinske škole ,,Dr Andra Jovanović“ u Šapcu i Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga, kojim je svim članovima Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga omogućeno neometano kretanje koje im omogućava da stignu do učenika medicinske škole koji im, kroz praktičan pružaju besplatne usluge masaže, elektro terapija, pedikira, kozmetičkih tretmana lica. Pored toga, aktivno radimo i na podizanju svesti građana i svih struktura zajednice u cilju razvoja senzibilisanosti za probleme ovih ljudi u našem gradu. Tokom 2021. godine u Gradskoj upravi grada Šapca zaposlene su dve mlade osobe sa invaliditetom. Takođe, prilikom rekonstrukcije i izgradnje novih objekata, Grad Šabac iste prilagođava potrebama osoba sa invaliditetom kao što su Dom kulture na Mišaru, Medicinska škola ,,Dr Andra Jovanović”, Naučni park, Trening centar na Letnjikovcu. Naš cilj je stabilno društvo koje ulaže u budućnost i stara se o svim svojim građanima”, rekao je gradonačelnik.

Zdravko Jokić, predsednik Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga zahvalio se ambasadi Japana, Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Gradu Šapcu na podršci koju pružaju udruženju.

,,Ovom prilikom vam se zahvaljujem što ste prepoznali napore naše organizacije i pomažete nam da se našim članovima i svim osobama sa invaliditetom u gradu, omogući pristupačan i dostojanstven prevoz. Vašom podrškom ste pokazali da je naš rad u protekle 23 godine zapažen i od koristi za osobe sa invaliditetom ali i sve građane Šapca”, istakao je Jokić.

Exit mobile version